Jump to content


Engine Management Fault

  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 topcatfoc



  • New Member
  • Pip
  • 1 posts
  • Ford Model: Focus LX 1.6 TDCi
  • Location: Berkshire

Posted 25 August 2012 - 08:29 PM

Problem with my 2005 LX 1.6 TDCi . Whilst driving all panel warning lights suddenly illuminate. Loss of forward motion. Engine remains running/idling though does not respond to accelerator pedal. Odometer displays all dashes, i.e no numbers. After several attempts at restarting engine eventually starts and vehicle can be driven a short distance before problem reoccurs. Vehicle has been in hands of local FORD dealer for past ten days, was returned to me yesterday but symptoms returned (4 times) today. Has anyone experienced this (engine management?) problem before and, if so, what was found to be the cause?

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 Magenta


    Serial Poster

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 465 posts
  • Name: Alan
  • Ford Model: Fiesta Mk7 Titanium 1.4 Auto - Marello
  • Year: 2009
  • Location: Worcestershire

Posted 26 August 2012 - 07:31 AM

I'm afraid I don't know the answer to your problem but it continues to amaze me that Ford specialist dealers are unable to sort problems out like this with all the Ford backup and diagnostic equipment and (hopefully) experience they have. Perhaps the latter is the root cause, they just don't have enough experienced technicians who understand what they are looking at when viewing OBD data. It seems to me that the technology that vast companies like Ford have engineered into their products are just too far ahead of the local service people. Sorry for the rant - I look forward to seeing you getting it sorted !

#3 artscot79


    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 8,089 posts
  • Name: arthur
  • Ford Model: focus mk2 ti-vct
  • Year: 2006
  • Location: Fife

Posted 26 August 2012 - 08:28 AM

simple take it back and tell them they had the car for 10days u paid money they claimed they sorted it and they havent its up to them to do the job you paid them to do be firm with them and dont take no for an answer id insist on a free courtesy car

#4 Warrenfocus



  • New Member
  • Pip
  • 1 posts
  • Ford Model: Focus 18tdci 56
  • Location: Cambridgeshire

Posted 21 October 2012 - 07:53 PM

Hi newbie,
I had this problem a this week, all warning lights came on no forward drive so I pulled over, then some of the lights went out so I turned off the car then restarted and dash is back to normal.

Then today I was driving along and the same thing happened twice within a mile drive, the second time the engine warning light has stayed on.

Have you resolved the problem? Am interested to find out what was the cause.

Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users