Jump to content


Photo

Focus 1.8Tdci Low Mpg And White Smoke On Start Up


  • Please log in to reply
22 replies to this topic

#1 Dixie diesel

Dixie diesel

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 8 posts
  • Name: Sue
  • Ford Model: Focus titanium 1.8tdci 56 plate
  • Year: 2006
  • Location: Lincolnshire

Posted 13 January 2013 - 09:29 PM

Any ideas anyone?car done 67k.also has intermittent "shiver" when idling..many thanks for looking

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 martyntdci

martyntdci

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 1,492 posts
  • Name: martin
  • Ford Model: focus titanium x/comms/sports pack
  • Year: 2008
  • Location: Staffordshire

Posted 13 January 2013 - 09:32 PM

apparently a little white smoke on start up is common.. as for low mpg maybe a service?

#3 Dixie diesel

Dixie diesel

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 8 posts
  • Name: Sue
  • Ford Model: Focus titanium 1.8tdci 56 plate
  • Year: 2006
  • Location: Lincolnshire

Posted 13 January 2013 - 09:39 PM

Hi Martin,service done 3months ago when I bought it .when first starts misfires and splutters for about a minute on tick over...I'm not that gud with mechanical stuff so advice very welcome

#4 martyntdci

martyntdci

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 1,492 posts
  • Name: martin
  • Ford Model: focus titanium x/comms/sports pack
  • Year: 2008
  • Location: Staffordshire

Posted 13 January 2013 - 09:43 PM

when u hit the pedal hard does it clear? does it do it all the time on start up, or just cold etc... a little more info plz

#5 Dixie diesel

Dixie diesel

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 8 posts
  • Name: Sue
  • Ford Model: Focus titanium 1.8tdci 56 plate
  • Year: 2006
  • Location: Lincolnshire

Posted 13 January 2013 - 09:46 PM

Hi, just when it's cold..once u get going its fine and runs well apart from the occasional very slight misfire

#6 martyntdci

martyntdci

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 1,492 posts
  • Name: martin
  • Ford Model: focus titanium x/comms/sports pack
  • Year: 2008
  • Location: Staffordshire

Posted 13 January 2013 - 09:53 PM

from what ive just read could be the egr valve..... until it opens up.... what about the fuel filter when was that last done? any proof of service carried out?

#7 martyntdci

martyntdci

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 1,492 posts
  • Name: martin
  • Ford Model: focus titanium x/comms/sports pack
  • Year: 2008
  • Location: Staffordshire

Posted 13 January 2013 - 09:53 PM

a little air leak?

#8 Dixie diesel

Dixie diesel

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 8 posts
  • Name: Sue
  • Ford Model: Focus titanium 1.8tdci 56 plate
  • Year: 2006
  • Location: Lincolnshire

Posted 13 January 2013 - 09:58 PM

Service book was stamped..would egr valveshowup on diagnostic as booking in for this 2moro?think I'd best get fuel filter done at same time.new to these forums so a bit slow... Up at 5 so off to bed now many thanks for your replies will check forum 2moro..nite for now and thank you again

#9 martyntdci

martyntdci

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 1,492 posts
  • Name: martin
  • Ford Model: focus titanium x/comms/sports pack
  • Year: 2008
  • Location: Staffordshire

Posted 13 January 2013 - 10:01 PM

egr will not show up, only if has been deleted/blanked so people say mine doesnt..... the fuel filter insert non gen cost max 25 notes.... let us know how it goes..

#10 Dixie diesel

Dixie diesel

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 8 posts
  • Name: Sue
  • Ford Model: Focus titanium 1.8tdci 56 plate
  • Year: 2006
  • Location: Lincolnshire

Posted 13 January 2013 - 10:04 PM

Ok will do.luckily my garage is very good and doesn't rip u off so will keep u up to date...many thanks again.have a good evening.

#11 martyntdci

martyntdci

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 1,492 posts
  • Name: martin
  • Ford Model: focus titanium x/comms/sports pack
  • Year: 2008
  • Location: Staffordshire

Posted 13 January 2013 - 10:17 PM

same to you also..... oh and thanks

#12 isx600

isx600

    Settling In Well

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 48 posts
  • Ford Model: 2007 Ford Focus 1.8TDCi Ghia

Posted 16 January 2013 - 06:48 PM

Hello, how did the check up for your car go?

#13 Dixie diesel

Dixie diesel

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 8 posts
  • Name: Sue
  • Ford Model: Focus titanium 1.8tdci 56 plate
  • Year: 2006
  • Location: Lincolnshire

Posted 16 January 2013 - 07:46 PM

Thanks for asking about my car..I had the turbo pipe checked as apparently that can cause these problems and that's ok so ford are doing diagnostic on it on the 25th...now it's just a case of wait and see....fingers crossed its not the injectors as I've been told cost is around 1000......when I get more info I'll post it for others to see...

#14 isx600

isx600

    Settling In Well

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 48 posts
  • Ford Model: 2007 Ford Focus 1.8TDCi Ghia

Posted 16 January 2013 - 08:40 PM

Hi, it sounds like your engine is just cold and once your engine is warm everything is OK?

http://www.fordowner...umpy-when-cold/

Try running half a tank of shell v-power if you are close to empty and see if you notice a difference?. The engine gets a lot quieter and smoother. What fuel do you normally run?

#15 Pitmonster

Pitmonster

    Feet Under The Table

  • New Member
  • PipPipPipPip
  • 350 posts
  • Name: Dave
  • Ford Model: 2006 Mk2 Focus 1.8 TDCi Zetec (Climate)
  • Year: 2006
  • Location: Lancashire

Posted 16 January 2013 - 08:53 PM

My 1.8 TDCi has exactly the same symptoms - lower MPG and white smoke on start up

It's done 83k and was last serviced at 75k (done at a Ford dealer, including fuel filter)

It had the same symptoms last winter too, and they disappeared as soon as it got warmer - no smoke and MPG was back to normal

Now that the same symptoms have come back again, I can be confident that its just the cold weather.

If I start the engine when it's warm I don't have these symptoms, so it's clearly just temperature related.

I'm certainly not worried about it.

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users