Jump to content


Show
Photo

Mondeo Fault Code Help


  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 kevctr

kevctr

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 11 posts
  • Ford Model: mondeo
  • Location: Shropshire

Posted 20 January 2013 - 11:11 AM

hi all im new to the forum and in need off some help iv searched the net and im getting confused with all the answers as they seem to say opasit things

i have just brought a 03 mondeo 2.0 130

when u drive the car u get the glow light flashing then car cuts out totaly if u turn it off and on again it will restart and keep going till the next time and so on iv had it checked and results were

fault codes are
p0251 injector pump meter control ?
p1000 test incomplete ?
u1039 vehicle speed signal missing or incomplete ?
p1211 injector control pressure sensor above/below desired ?

i had a diesel leak from the piep that goes up the back off the manifold from injector pump up to the injector rail so iv orderd a new pipe and will be fitting tomorow

im in need off some help trying to understand the cause or understanding the fault codes

i know these cars have a problem with injectors and in an ideal world i would say just replace everything but i cant afford to do this

so im trying to understand the codes so i can try and narrow down the problem
any help would be great many thanks kev

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 chrismar

chrismar

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 15 posts
  • Name: chris
  • Ford Model: mondeo
  • Year: 2004
  • Location: Durham

Posted 20 January 2013 - 11:40 AM

first off fix the leak as this is the most likely cause of the pressure related codes the p1211 means the rail pressure is incorrect and p0251 the pump is not supplying the correct amonut of fuel. this can be the pump cant keep up because of the leak. once the leak is sorted clear codes and recheck. if codes persist try a fuel filter and leak off test. forget about the p1000 its nothing but seperate the others into 2 areas pressure related and electrical related then focus on each in a methodical manner.

i had the same pressure related codes on my tdci 115bhp 54 plate mondeo turns out i have 3 injectors leaking back way to much.
leak off test showed injector 1 3ml, 2 35ml, 3 50ml and 4 50ml and this was in a 25-30 second period test conducted by garage so not 100% on timings

#3 kevctr

kevctr

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 11 posts
  • Ford Model: mondeo
  • Location: Shropshire

Posted 20 January 2013 - 11:51 AM

thanks for your help what could give me the u1039 code

#4 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 16,163 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 20 January 2013 - 05:32 PM

could be anything from muck on the sensor, to a faulty sensor, or just a combination of the other error codes, they can sometimes cause red herrings.

#5 kevctr

kevctr

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 11 posts
  • Ford Model: mondeo
  • Location: Shropshire

Posted 20 January 2013 - 08:14 PM

dont mean to sound thick but what sensor the cam posision sensor ?

#6 TDCiST

TDCiST

    No Smoke No Poke... Unless you have a DPF!

  • Moderator
  • 1,681 posts
  • Name: Dave
  • Ford Model: Ford Focus Zetec S 1.6 TDCi
  • Year: 2010
  • Location: Hertfordshire
Contributor

Posted 20 January 2013 - 08:40 PM

I got the first and last codes on my old focus every time I had my tuning box on it.

Maybe the old owner had one?

Long shot but worth mentioning...

#7 kevctr

kevctr

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 11 posts
  • Ford Model: mondeo
  • Location: Shropshire

Posted 20 January 2013 - 08:43 PM

I got the first and last codes on my old focus every time I had my tuning box on it.

Maybe the old owner had one?

Long shot but worth mentioning...



thanks but he was 70 so long shot lol

#8 mintalkin

mintalkin

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 3,464 posts
  • Name: mintalkin
  • Ford Model: mondeo tdci 130
  • Year: 2006
  • Location: Staffordshire

Posted 20 January 2013 - 09:25 PM

the code relates to missing data in the canbus system, as your car is pre obd2 what reader are you using to get the codes as it might not match up correctley and throw this up.

#9 kevctr

kevctr

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 11 posts
  • Ford Model: mondeo
  • Location: Shropshire

Posted 20 January 2013 - 10:15 PM

im unsure i had some one check it for me i didnt do it myself

#10 kevctr

kevctr

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 11 posts
  • Ford Model: mondeo
  • Location: Shropshire

Posted 21 January 2013 - 02:01 PM

right changed the pipe and stoped the leak car runs ok with no fault coming up but is a bit rought in 5 and 6 at low revs could this just clear its self after time

#11 TDCiST

TDCiST

    No Smoke No Poke... Unless you have a DPF!

  • Moderator
  • 1,681 posts
  • Name: Dave
  • Ford Model: Ford Focus Zetec S 1.6 TDCi
  • Year: 2010
  • Location: Hertfordshire
Contributor

Posted 21 January 2013 - 02:03 PM

How do u mean rough?



#12 kevctr

kevctr

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 11 posts
  • Ford Model: mondeo
  • Location: Shropshire

Posted 21 January 2013 - 02:26 PM

like your in the wrong gear bit juddery if you put your foot down it splutters then goes fine

#13 TDCiST

TDCiST

    No Smoke No Poke... Unless you have a DPF!

  • Moderator
  • 1,681 posts
  • Name: Dave
  • Ford Model: Ford Focus Zetec S 1.6 TDCi
  • Year: 2010
  • Location: Hertfordshire
Contributor

Posted 21 January 2013 - 02:29 PM

Only 5th and 6th,

Wonder if its the DMF getting a bit rattly, this would be exaggerated in the higher gears at lower revs

#14 kevctr

kevctr

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 11 posts
  • Ford Model: mondeo
  • Location: Shropshire

Posted 21 January 2013 - 02:32 PM

yer iv just been out again and it seems to be a bit better

#15 djtonymc

djtonymc

    Newbie

  • Members via FB
  • Pip
  • 6 posts
  • Name: tony
  • Ford Model: modeo
  • Year: 2005
  • Location: Cheshire

Posted 10 January 2014 - 11:07 PM

Modeo 1.8 lx petrol 
keeps cutting out when turning steering
at first on start up idol goes up and down then it cut out then start up again revs die and give it lots of revs keeps running 
put it in garage they put a diagnostics on p1018
replaced map sensor
had a full service 
oil change
all filters changed 
spark plugs - coil pack - new leads 
idol valve



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users