Jump to content


Photo

2006 Mondeo Front Wheel 'popping' Noise On Full Lock Reverse?


  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 Daverip2003

Daverip2003

    Newbie

  • Members via FB
  • Pip
  • 2 posts
  • Ford Model: Mondeo 2.2 TDCi Ghia 2006
  • Location: Hampshire

Posted 07 February 2013 - 09:48 AM

I've had to resort to the wisdom of other mondeo owners to help me with this issue.

For a while now, I've been experiencing a concerning noise from my front passenger side wheel when reversing on full lock. It doesn't happen every time but it is often and I can only describe it as a 'pop' as if something is not moving as it should then suddenly catches up with a jump.

First I checked the pressure and wheel nut tightness, all fine. Last night I jacked the whole front end up and removed both wheels. Everything seemed to move as it should, nothing seemed looser than it should be and bar a slight bit of play when spinning the hubs, nothing rattled etc. I couldn't see or hear anything sinister going on at all. I'm not a mechanic but I am an engineer so I expected to find maybe a knackered bearing or ball joint.

If anyone could help with some ideas or even if they have come across this before, I'll be a very happy bunny. Don't want to put my car in for diagnostics to find it was an easy fix :)

Thanks in advance
Dave

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 17,103 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 07 February 2013 - 02:13 PM

All I can think is possibly bushings, I had a recent similar noise on my car, was the bushings dried out - replaced and all fine now... worth checking the condition of them...

#3 mintalkin

mintalkin

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 3,466 posts
  • Name: mintalkin
  • Ford Model: mondeo tdci 130
  • Year: 2006
  • Location: Staffordshire

Posted 07 February 2013 - 09:31 PM

i would say its a problem with a cv joint.

#4 Daverip2003

Daverip2003

    Newbie

  • Members via FB
  • Pip
  • 2 posts
  • Ford Model: Mondeo 2.2 TDCi Ghia 2006
  • Location: Hampshire

Posted 07 February 2013 - 11:10 PM

Thanks I have Friday afternoon off so I'll check both these out. Been reading up on CV joint problems and it does sound quite likely. Is there an easy way to diagnose this without dismantling the brakes etc? I didn't see any signs of grease around the boot when I last looked. I've heard a cv on a front wheel drive is a pain to change?

#5 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 17,103 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 08 February 2013 - 03:02 PM

Best thing to do is take the wheel off and get the car jacked up, you should be able to see the CV joint, and any damage to the housing, excess grease etc on the outside, or a great amount of dirt around it also.

#6 BigD

BigD

    Too much time on the boards

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 631 posts
  • Name: -
  • Ford Model: -
  • Year: Non
  • Location: Other / Non-UK

Posted 09 February 2013 - 11:04 PM

I'd vote for the CV joint, too. Although, before you do that, you might want to take a look at the ARB droplinks - each has two balljoints (one either end), and they're prone to drying out and can cause a popping or clicking sound when steering. See, the joints are meant to move freely, but when the grease dries up, they don't. This causes the ARB to flex slightly until it reaches a point where the force is great enough to move the balljoint, and the ARB snaps back in line.

(They're also easier and cheaper to replace than a CV joint).

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users