Jump to content


Show
Photo

Cold Start How Long Should It Crank?


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 frostman83

frostman83

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 168 posts
  • Ford Model: focus
  • Location: Leicestershire

Posted 22 February 2013 - 04:17 PM

New focus 59 plate.
It's been cold the last few mornings when I switch the car on it turns over but lasts 5/6 seconds until it fires up.
It's just a bit longer than my previous cars. Should I be concerend?its like it finally fires up in the end but it doesn't seem quick and smooth?

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 stef123

stef123

    Ford Enthusiast

  • Management
  • 4,579 posts
  • Name: Stef
  • Ford Model: Mondeo ST TDCI
  • Year: 2006
  • Location: Scotland
Contributor

Posted 22 February 2013 - 06:54 PM

New focus 59 plate.
It's been cold the last few mornings when I switch the car on it turns over but lasts 5/6 seconds until it fires up.
It's just a bit longer than my previous cars. Should I be concerend?its like it finally fires up in the end but it doesn't seem quick and smooth?


is it a petrol or diesel and what engine?

#3 frostman83

frostman83

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 168 posts
  • Ford Model: focus
  • Location: Leicestershire

Posted 22 February 2013 - 07:28 PM

is it a petrol or diesel and what engine?


Petrol 1.6. Just started it up now and it was fine. How strange.

#4 artscot79

artscot79

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 6,887 posts
  • Name: arthur
  • Ford Model: focus mk2 ti-vct
  • Year: 2006
  • Location: Fife

Posted 22 February 2013 - 08:50 PM

I do have a theory on that say you drove home and the dash temp says 6degrees the temp drops overnight to say minus1 when you first switch on the ignition the outside temp will show 2 degrees lets say but its actually colder it takes the car a few moments to realise this so does not apply enough auto choke to comoensate so briefly it takes a seond or two more to start i may be wrong here but the mk1 had odd starting behavior when it was either warm then very cold or very cold then quite warm

#5 frostman83

frostman83

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 168 posts
  • Ford Model: focus
  • Location: Leicestershire

Posted 25 February 2013 - 12:13 PM

just an update, took it back to the ford garage (30day warrenty) they said the battery had a faulty cell or something along those lines and put a new one in for me. much , much better now.


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users