Jump to content


Show
Photo

A/c Only Blowing Out Hot Air


  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 KAZZA92

KAZZA92

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 7 posts
  • Name: KATHERINE
  • Ford Model: FORD KA
  • Year: 2008
  • Location: Hampshire

Posted 28 March 2013 - 05:26 PM

My air con system has been playing up this week. It only seems to be blowing out hot air even if the setting is on cool. Even with the Air con turned off the car still blows out hot air? I am having to drive with the windows down as it gets way to hot! I have checked the coolant and that is fine. The A/C does click in when turned on & off.

 

I am not very good with cars... I am still driving round & hoping the car doesn't over heat or something as cant get fixed until after bank holiday Monday. Is this an expensive fix?

 

PLEASE HELP!



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 stef123

stef123

    Ford Enthusiast

  • Management
  • 4,676 posts
  • Name: Stef
  • Ford Model: Mondeo ST TDCI
  • Year: 2006
  • Location: Scotland
Contributor

Posted 28 March 2013 - 08:02 PM

Im not sure of the newer Ka's but the older ones had a heater control valve which was a very common fault. It would either stay open or shut.

 

Sounds to me like this could be your problem if your year of car still uses one.

 

Welcome to the forum too :)



#3 btmaldon

btmaldon

    Ford Enthusiast

  • FOC Supporters
  • 2,476 posts
  • Name: Bruce
  • Ford Model: BMW 320i Coupe M Sport
  • Year: 2008
  • Location: Essex

Posted 28 March 2013 - 08:15 PM

Im not sure of the newer Ka's but the older ones had a heater control valve which was a very common fault. It would either stay open or shut.

 

Sounds to me like this could be your problem if your year of car still uses one.

 

Welcome to the forum too :)

Sure sounds like its the HCV.



#4 stef123

stef123

    Ford Enthusiast

  • Management
  • 4,676 posts
  • Name: Stef
  • Ford Model: Mondeo ST TDCI
  • Year: 2006
  • Location: Scotland
Contributor

Posted 28 March 2013 - 08:19 PM

Sure sounds like its the HCV.

 

And it looks likely that the 2008 Ka still has one

 

http://www.ebay.co.u...=item3f0b6401ad



#5 jodie13

jodie13

    Newbie

  • Members via FB
  • Pip
  • 5 posts
  • Name: Jodie
  • Ford Model: StreetKa
  • Year: 2003
  • Location: Kent

Posted 18 April 2013 - 06:23 PM

Im having the exact same problem. Today it go so hot, the cd in the player wouldn't work. When i managed to eject the cd it was red hot :(

Is the HCV an expensive repair job ?

Many thanks

Jodie x

#6 jodie13

jodie13

    Newbie

  • Members via FB
  • Pip
  • 5 posts
  • Name: Jodie
  • Ford Model: StreetKa
  • Year: 2003
  • Location: Kent

Posted 18 April 2013 - 06:24 PM

Oh but my A/C also doesn't work :(

#7 btmaldon

btmaldon

    Ford Enthusiast

  • FOC Supporters
  • 2,476 posts
  • Name: Bruce
  • Ford Model: BMW 320i Coupe M Sport
  • Year: 2008
  • Location: Essex

Posted 18 April 2013 - 06:42 PM

Its not an expensive part and doesn't take long to change over. Anybody that's handy with a screw driver can do it.

 

Are you sure the A/C's not working. Only it will still only blow out hot if the heater is blowing out hot.



#8 jodie13

jodie13

    Newbie

  • Members via FB
  • Pip
  • 5 posts
  • Name: Jodie
  • Ford Model: StreetKa
  • Year: 2003
  • Location: Kent

Posted 18 April 2013 - 06:47 PM

Oh ! Maybe it does work then ?
Im getting it looked at tomorrow at a garage. Just didnt want to be faced with a scary bill.

Thankyou for your help xxx

#9 jodie13

jodie13

    Newbie

  • Members via FB
  • Pip
  • 5 posts
  • Name: Jodie
  • Ford Model: StreetKa
  • Year: 2003
  • Location: Kent

Posted 18 April 2013 - 06:49 PM

I wont try and do it myself.. I'd end up attaching it to the radio or something ? I cant believe how hot it gets ! x

#10 Tjm83

Tjm83

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 2 posts
  • Name: tony
  • Ford Model: ka collection
  • Year: 2003
  • Location: Norfolk

Posted 13 August 2013 - 11:27 AM

Ive got the same problem but i have recently replaced the HCV. Any other ideas what it could be? 



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users