Jump to content


Show
Photo

Engine Light


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Mariedc

Mariedc

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 2 posts
  • Name: Marie
  • Ford Model: C Max
  • Year: 2003
  • Location: Derbyshire

Posted 08 April 2013 - 09:57 AM

Hi Guys.  I am a maiden in need of some assistance.  My oil light came on last friday and I topped up my Focus C Max 1.8 petrol with 10W40 oil without checking to handbook first.  I now know it should have been 5W30. My engine light came on yesterday after a busy weekend (drove over 400 miles). I hoped it would be okay this morning but it is still on.  The car is running fine at the moment (touching wood as i type).  Any ideas that aren't going to cost me a fortune ??



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 stef123

stef123

    Ford Enthusiast

  • Management
  • 4,908 posts
  • Name: Stef
  • Ford Model: Mondeo ST TDCI
  • Year: 2006
  • Location: Scotland
Contributor

Posted 08 April 2013 - 12:56 PM

Hello Marie and welcome to the forums.

 

First off all, the oil you put in is the wrong grade as you pointed out but to be honest i cant see it having an immediate negative effect. Although i would get it changed as soon as possible.

 

As for the engine management light, you really need to get the code(s) read to point you in the right direction of a fault - if there is one.

 

Does the car appear to run ok?



#3 Mariedc

Mariedc

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 2 posts
  • Name: Marie
  • Ford Model: C Max
  • Year: 2003
  • Location: Derbyshire

Posted 08 April 2013 - 01:04 PM

Hi Stef and thanks for your response.

The car seems to be running fine as it always has. How do i get the codes read to find out if there is a fault. (sorry if this sounds like a adumb question but i have never had anything like this wrong with a car before)



#4 stef123

stef123

    Ford Enthusiast

  • Management
  • 4,908 posts
  • Name: Stef
  • Ford Model: Mondeo ST TDCI
  • Year: 2006
  • Location: Scotland
Contributor

Posted 08 April 2013 - 01:09 PM

Hi Stef and thanks for your response.

The car seems to be running fine as it always has. How do i get the codes read to find out if there is a fault. (sorry if this sounds like a adumb question but i have never had anything like this wrong with a car before)

 

Any local garage will be able to do it. What they should do is read any codes and make note of them and then clear them and see if they return - certainly what i would do if the car is running fine.



#5 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 15,294 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 08 April 2013 - 02:04 PM

If you have a trip computer as I do, you can use this trick:

 

http://www.fordowner...rick#entry72056

 

if there are any error codes you will see them there, post them and we may be able to advise.




Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users