Jump to content


Show
Photo

Problem With Ford Ka.


  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 kat89h

kat89h

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 23 posts
  • Name: kat
  • Ford Model: Ford KA
  • Year: 2006
  • Location: Tyne and Wear

Posted 06 May 2013 - 08:40 PM

hi

i was just wondering if any1 can help me , i have a 2006 ford ka . my abs light came on last wed , then the speedo has stopped working , after driving home carefully i switched off the engine , switched it back on to be greeted by the engine warning light also!

ive heard this could just be the speed sensor? is there any other problems this could be?

Thanks



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 DanGersFord

DanGersFord

    Dan The Gas Man

  • FOC Supporters
  • 3,498 posts
  • Name: Daniel
  • Ford Model: Fiesta ST3
  • Year: 2014
  • Location: Scotland
Contributor

Posted 06 May 2013 - 08:43 PM

Yeah sounds like the abs sensor which im sure incorporates the speed sensor sometimes you can clean them and they're ok

#3 DanGersFord

DanGersFord

    Dan The Gas Man

  • FOC Supporters
  • 3,498 posts
  • Name: Daniel
  • Ford Model: Fiesta ST3
  • Year: 2014
  • Location: Scotland
Contributor

Posted 06 May 2013 - 08:44 PM

P.S. Welcome to the club

#4 kat89h

kat89h

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 23 posts
  • Name: kat
  • Ford Model: Ford KA
  • Year: 2006
  • Location: Tyne and Wear

Posted 06 May 2013 - 08:51 PM

Thank you , :) . my brakes have been sqeeking for a while to when they are applied dont know if this could be linked , they work fine though , just dont want to be ripped off by the garage !  when it could be someting quite small .



#5 DanGersFord

DanGersFord

    Dan The Gas Man

  • FOC Supporters
  • 3,498 posts
  • Name: Daniel
  • Ford Model: Fiesta ST3
  • Year: 2014
  • Location: Scotland
Contributor

Posted 06 May 2013 - 09:02 PM

Shouldn't be related maybe get the garage ro look into the squeeling aswel while its in. Do you drive the car alot?

#6 kat89h

kat89h

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 23 posts
  • Name: kat
  • Ford Model: Ford KA
  • Year: 2006
  • Location: Tyne and Wear

Posted 06 May 2013 - 09:06 PM

not much just to work and back which is only like 3/4 miles a 10 min trip , only had it since october and dont even think ive done 1000 miles yet , my dad says the sqeeking could just be dust on the brakes but its been a few weeks now. 



#7 Preee

Preee

    Ford Fruitcake

  • Moderator
  • 4,098 posts
  • Name: Paul
  • Ford Model: Focus Tit X Mk3 | Fiesta Zetec Mk7
  • Year: 2012
  • Location: Shropshire
Contributor

Posted 06 May 2013 - 09:13 PM

Always important to get your bakes checked out , the squealing may be due to the wear plug , meaning your pads may need changing.



#8 DanGersFord

DanGersFord

    Dan The Gas Man

  • FOC Supporters
  • 3,498 posts
  • Name: Daniel
  • Ford Model: Fiesta ST3
  • Year: 2014
  • Location: Scotland
Contributor

Posted 06 May 2013 - 09:32 PM

Mine go like that particularly through the cold wet weather and its just because I dont use them much ive had new discs and pads fitted and its stopped the problem altogether now though. You might find you're discs are a bit rusty cause theyve not been used much. Like Pree said get them checked while its in

#9 kat89h

kat89h

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 23 posts
  • Name: kat
  • Ford Model: Ford KA
  • Year: 2006
  • Location: Tyne and Wear

Posted 06 May 2013 - 10:01 PM

thanks , i will mention it , ive herd the speed sensor going on kas can be quite common ?  now to find a reasonable garage that dont over charge me coz im a young lass!! haha.



#10 kat89h

kat89h

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 23 posts
  • Name: kat
  • Ford Model: Ford KA
  • Year: 2006
  • Location: Tyne and Wear

Posted 08 May 2013 - 01:37 PM

UPDATE! right took it to the garage this morning , and he ran the usual test on , but apparently the car was not speaking to the computer , and the hole abs system might need doing which would be around 500£ maybes get a second hand one .but said it would need proper diagnostics tests  to get down to the real problem,  he had to take it to his friends garage as his laptop is away for repair and has sent me there,  he said it was a common problem on the fiesta but not so much the ka , does this sound right

 i feel like crying :(



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users