Jump to content


Show
Photo

Fx Satnav (Non Touch Screen) 2009


  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#1 Paulie

Paulie

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 11 posts
  • Name: Paul
  • Ford Model: Zetec 110bhp
  • Year: 2009
  • Location: Lough

Posted 16 May 2013 - 12:28 AM

Hi all, This is my first post so bear with me please!

My Zetec tdci with built in sat nav won't work but he radio works fine, when i select Nav from the menu it says "Your direction is not on a digitised map", and if i check the information button on the right it shows no GPS so i think its not picking up a signal?. I've replaced the antenna on the roof because i heard these can become faulty through water ingress and checked the cables at the back but to no avail?

My local Ford dealer said if there was a problem he would just send away the whole satnav for testing as they wouldn't know how to test it. Can anyone help.

Just one more thing, going into the SatNav at the back there's a black main connector with maybe 20 wires, a blue aerial plug and another black wire with a blue plug that fits beside the aerial with a sticker(C1791 4M5T-18812-LB), would anyone know what the wire with the sticker is for?

 

Thanks in advance

 

Paul                                             



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 Stoney871

Stoney871

    Resident Peacekeeper

  • Super Mod
  • 14,290 posts
  • Name: Clive
  • Ford Model: Focus mk2 1.8 TDCI Sport
  • Year: 2007
  • Location: Devon
Contributor

Posted 16 May 2013 - 12:52 AM

That should be the cable for the satnav antenna.

#3 Preee

Preee

    Ford Fruitcake

  • Moderator
  • 4,099 posts
  • Name: Paul
  • Ford Model: Focus Tit X Mk3 | Fiesta Zetec Mk7
  • Year: 2012
  • Location: Shropshire
Contributor

Posted 16 May 2013 - 01:11 AM

Satnav does plug into tje blue Fakra connector. The gps sits under the dash drivers side and is not the aerial on the roof. Check the blue connector amd that sd card is inserted. There is also a calibration setting on the settings. Find somewhere open and use your phone to track sats if you have a gps phone.

#4 iceman1

iceman1

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 7 posts
  • Ford Model: focus
  • Location: Lancashire

Posted 16 May 2013 - 12:29 PM

im sorry i changed from pug to focus mate, no help at all from ford i have same sat nav in mine but battery died and now need code they said 15pound which was fine and did say it was a nav model she said yes no problem, booked it in and then it went upto 45 as they have to fax germany i went mad and said 30pound extra for a fax dont think so give us my keys 



#5 Paulie

Paulie

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 11 posts
  • Name: Paul
  • Ford Model: Zetec 110bhp
  • Year: 2009
  • Location: Lough

Posted 16 May 2013 - 12:51 PM

Thanks for reply,

I removed sat nav and traced the blue Fakra connector, it goes past back of clocks and up to another connector behind the drivers pillar, then upto the inside light were its connected to the aerial base. I did a continuity test from rear of satnav to pillar connector showing ok so thinking now maybe there could be a fault from the connector behind the pillar to the base which screws into the aerial antenna base? Also there seemed to be alot of white powder/dust around all connectors? Is this something to worry about?

 

Thanks again for reply

 

Paul



#6 Paulie

Paulie

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 11 posts
  • Name: Paul
  • Ford Model: Zetec 110bhp
  • Year: 2009
  • Location: Lough

Posted 16 May 2013 - 12:54 PM

Was the satnav code not in the owners booklet stored in the little ford plastic holding case? Not sure how many different variations of code but mine is 0851 



#7 iceman1

iceman1

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 7 posts
  • Ford Model: focus
  • Location: Lancashire

Posted 16 May 2013 - 01:08 PM

no not in book or on system, ive even got code cracker software but these are c series and most code breakers only do l v m etc believe me iv searched everywhere but wont be beat by paying ford i will just snip wires and put something else in



#8 colin1602

colin1602

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 4 posts
  • Name: colin
  • Ford Model: Focus Zetec -s
  • Year: 2010
  • Location: Northamptonshire

Posted 05 April 2014 - 10:10 AM

Hello All

 

I have a 2010 Ford Focus 1.6 TDCI Zetec-S

 

I have the same issue as Paulie above had where my built in sat-nav wont work( no gps ) but the radio is fine.

 

We have removed and looked at the aerial and also the block and am unsure how to fix the problem.

 

I contacted my local ford dealer and if honest they were rubbish and they just advised me to buy a new aerial

 

I dont really want to buy a new head unit if i can help it so any advise to get my satnav up and running would be much appreciated

 

Thanks

 

Colin



#9 Paulie

Paulie

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 11 posts
  • Name: Paul
  • Ford Model: Zetec 110bhp
  • Year: 2009
  • Location: Lough

Posted 07 April 2014 - 07:47 PM

Hi Colin,

i replaced the aerial at the back of the sat nav with a new ford aerial which has two wires built into one which didn't fix the problem! If you press the info key next to the Home key on the front of the satnav it should show how many satelites its tracking, if it shows none then the aerial is indeed faulty.

I ordered this Antenna GPS active connection Fakra or type gps antenna fakra satnav for audi mmi dvd and connected it to the connector at the back of the satnav head next to the aerial connector. Hope this helps.

Anyhow for some reason, today my satnav/radio head unit won't powerup. I've changed all the fuses and the one at the back of the unit and still nothing. ANyone able to advise me?

 

Thanks in advance

 

Paul



#10 Silverbackmatt

Silverbackmatt

    Settling In Well

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 56 posts
  • Name: Matt
  • Ford Model: Focus 2.0 Petrol Titanium
  • Year: 2008
  • Location: Hertfordshire

Posted 08 April 2014 - 01:16 PM

My satnav head unit packed up a week or so ago, Just wouldn't turn on when I started the car in the morning. I checked all the fuses and removed the battery cables to see if it needed a reset but no luck. I found the same type of satnav on ebay for £200 so got lucky really because they cost a packet.....Anyway best of luck mate.



#11 Invisible Man

Invisible Man

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 140 posts
  • Name: Gary
  • Ford Model: Focus Zetec 1.8
  • Year: 2010
  • Location: Lancashire

Posted 10 April 2014 - 09:00 AM

I have one of these, but I am thinking of replacing it with an Android TouchScreen model from the US.

 

Thare $400 dollars, but I reckon I could make that back selling my current unit



#12 Silverbackmatt

Silverbackmatt

    Settling In Well

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 56 posts
  • Name: Matt
  • Ford Model: Focus 2.0 Petrol Titanium
  • Year: 2008
  • Location: Hertfordshire

Posted 11 April 2014 - 06:50 AM

Do you have a link/picture of the unit you are buying please.



Sent from my iPad using Ford OC

#13 Invisible Man

Invisible Man

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 140 posts
  • Name: Gary
  • Ford Model: Focus Zetec 1.8
  • Year: 2010
  • Location: Lancashire

Posted 11 April 2014 - 07:37 AM

Do you have a link/picture of the unit you are buying please.



Sent from my iPad using Ford OC

 

http://www.aliexpres...040553.html?s=p

 

I will probably buy it in black, as I am about to have the centre console hydrodipped in black carbon fibre anyway



#14 Silverbackmatt

Silverbackmatt

    Settling In Well

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 56 posts
  • Name: Matt
  • Ford Model: Focus 2.0 Petrol Titanium
  • Year: 2008
  • Location: Hertfordshire

Posted 11 April 2014 - 01:22 PM

Looks great. Does it use the same connectors?



#15 Invisible Man

Invisible Man

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 140 posts
  • Name: Gary
  • Ford Model: Focus Zetec 1.8
  • Year: 2010
  • Location: Lancashire

Posted 11 April 2014 - 01:36 PM

Honestly couldn't tell you. I would imagine it does as it is specifically designed for the focus

Sent from my GT-I9505 using Ford OC mobile app

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users