Jump to content


Photo

Retrofit Bluetooth Audio Not Working


  • Please log in to reply
51 replies to this topic

#16 philiprbrown

philiprbrown

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 15 posts
  • Name: Philip
  • Ford Model: Focus mk2.5
  • Year: 2010
  • Location: Gloucestershire

Posted 03 June 2013 - 02:29 PM

Thanks I ordered the cable over the weekend and have downloaded ELMConfig ready.  I have already changed the stalk so that done. Hopefully the cable mod and the re-programme are jobs for the weekend.

 

Thanks for the offer of further help.



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#17 Gaz RS

Gaz RS

    Settling In Well

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 97 posts
  • Name: Garry
  • Ford Model: Focus RS
  • Year: 2009
  • Location: Cumbria
Contributor

Posted 03 June 2013 - 02:55 PM

No probs Phil :)



#18 Gaz RS

Gaz RS

    Settling In Well

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 97 posts
  • Name: Garry
  • Ford Model: Focus RS
  • Year: 2009
  • Location: Cumbria
Contributor

Posted 03 June 2013 - 03:19 PM

From memory this is the procedure to enable your voice control, I'm using the latest ELMConfig


Capture23 copy.jpg



#19 Jojofish99

Jojofish99

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 17 posts
  • Name: Joe
  • Ford Model: Focus Tit
  • Year: 2010
  • Location: Hertfordshire

Posted 03 June 2013 - 09:59 PM

Hi Guys,

 

Where is the best  place to get the lead from and does it need modifying (i.e. with a switch)?



#20 Gaz RS

Gaz RS

    Settling In Well

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 97 posts
  • Name: Garry
  • Ford Model: Focus RS
  • Year: 2009
  • Location: Cumbria
Contributor

Posted 03 June 2013 - 11:07 PM

There's quite a long thread,

 

http://www.fordowner...nd-ff2-program/

 

Putty is no longer needed, there's an option to program the cable in ELMConfig

 

Best place for the cable is ebay and can be bought for less than a
tenner, this is the one I bought.

 

http://www.ebay.co.u...=item43b945d702

 

The cable will work on the HS-CAN without modification but to
change settings on the SRM which is on the MS-CAN you will need to
modify the wiring inside and add a a switch so that you can move between
the two

 

There's a link to the switch in the first few posts but here it is anyways

 

http://www.ebay.co.u...e=STRK:MEWNX:IT

 

Or a pre wired one

 

http://www.ebay.co.u...=item4173dc5803



#21 Jojofish99

Jojofish99

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 17 posts
  • Name: Joe
  • Ford Model: Focus Tit
  • Year: 2010
  • Location: Hertfordshire

Posted 04 June 2013 - 07:09 PM

Thanks Gaz,

 

The bits are  on the way I'll keep you informed



#22 Jojofish99

Jojofish99

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 17 posts
  • Name: Joe
  • Ford Model: Focus Tit
  • Year: 2010
  • Location: Hertfordshire

Posted 08 June 2013 - 01:32 PM

Hi Gaz,

 

Ok, I've updated using the ELM 327 and all seems ok but I'm not getting any audio in the car. outgoing is fine but its almost as if the speakers aren't connected? radio cuts off the speedo head is showing stuff....strange??

 

Any help would be appreciated

 

Joe



#23 Jojofish99

Jojofish99

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 17 posts
  • Name: Joe
  • Ford Model: Focus Tit
  • Year: 2010
  • Location: Hertfordshire

Posted 08 June 2013 - 06:32 PM

Hi Gaz,

 

I've played a little more today with it today. it seems to be the ELM config wont allow me to reconfigure the SRM. It keeps coming up with an ELM  error. I did have the Speech recog working at one point (even though badly) however, it wont now and i still have and have never had any audio.

 

Not sure what to try now?

Cheers

 

 



#24 Gaz RS

Gaz RS

    Settling In Well

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 97 posts
  • Name: Garry
  • Ford Model: Focus RS
  • Year: 2009
  • Location: Cumbria
Contributor

Posted 08 June 2013 - 08:56 PM

Hi Joe, what version of elmconfig are you using?



#25 Jojofish99

Jojofish99

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 17 posts
  • Name: Joe
  • Ford Model: Focus Tit
  • Year: 2010
  • Location: Hertfordshire

Posted 08 June 2013 - 09:03 PM

Gaz, I originally used the disc that came with it then realised I should use the one you posted earlier in the thread. Do u think I need to reconfigure the lead/ELM?



#26 Gaz RS

Gaz RS

    Settling In Well

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 97 posts
  • Name: Garry
  • Ford Model: Focus RS
  • Year: 2009
  • Location: Cumbria
Contributor

Posted 08 June 2013 - 09:12 PM

Joe, you never said what the model number on your bluetooth unit was?



#27 Jojofish99

Jojofish99

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 17 posts
  • Name: Joe
  • Ford Model: Focus Tit
  • Year: 2010
  • Location: Hertfordshire

Posted 08 June 2013 - 09:15 PM

Its a 8M5T-19G488 Gaz



#28 Gaz RS

Gaz RS

    Settling In Well

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 97 posts
  • Name: Garry
  • Ford Model: Focus RS
  • Year: 2009
  • Location: Cumbria
Contributor

Posted 08 June 2013 - 09:24 PM

Joe, please download this and read the read me, it mat be that you need to install dll and drivers. It also contains an earlier version of elmconfig

 

Attached File  Focus ST ELM Config.zip   7.88MB   29 downloads



#29 Jojofish99

Jojofish99

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 17 posts
  • Name: Joe
  • Ford Model: Focus Tit
  • Year: 2010
  • Location: Hertfordshire

Posted 08 June 2013 - 09:27 PM

OK cheers mate, I'll have a go tomorrow and let you know how I get on.



#30 philiprbrown

philiprbrown

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 15 posts
  • Name: Philip
  • Ford Model: Focus mk2.5
  • Year: 2010
  • Location: Gloucestershire

Posted 09 June 2013 - 08:22 AM

Gaz/Joe

 

I modded my cable on Friday and tried but experienced the same problem as Joe (wouldn't write to the SRM).

 

I wanted to rule out any 'wiring' problems before raising an issue which I did last night (there were none that I could see). However on seeing the latest posts I have this morning followed the instructions on the  download and it I have now updated the SRM successfully.

 

Couple of points though,

 

-   I am using a 64 bit o/s and copied the files directly to the directory in the READ ME file. However one of the files would not copy or move (msbvm60.dll). This now appears not to be a problem for the SRM activation.

-   There was no BT/VC Low option in the SRM config menu. I chose Bluetooth & USB. This also appears not to be a problem.

-   Make sure voice control is ticked in the HEC Configuration Page 1 tab.

 

When tested the SRM appeared to be working fine albeit  you follow these tips at your own risk as I now have another more serious problem that I wonder if Gaz can help with.

 

When in the HEC module, I was able to read configuration page 1 & 2 fine. I tried page 3 and it gave some warning dialogues which I saw when playing with the software on Friday that did not cause any problem and allowed me to read the settings. However today when I progressed through the warnings I have now lost all HEC function on the dashboard and the software will not communicate (states no data). Other modules can still be read fine so presuming this is not a wiring issue. I have restarted the software on the PC but no joy.

 

Any help would be appreciated in my panicked state!

 

Phil



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users