Jump to content


Photo

1.8Tdci Judders On Starting


  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 mjt

mjt

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 366 posts
  • Ford Model: 03 Focus Mk1.5 Estate 1.8 TDCi Ghia

Posted 29 May 2013 - 09:31 AM

Hi,

 

My 03-plate 1,8Tdci has begun to judder briefly as it fires up when starting. This has been gradually getting worse. The car is coming up to 100K miles and has been regularly serviced, mainly by a Ford garage. The last service was at an independant in April when the fuel filter was changed and I fitted a complete set of new glow plugs last September. It doesn't shake unduly when it's turned off and seems to run as sweetly as it ever did. Any suggestions as to the cause would be appreciated.



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 mjt

mjt

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 366 posts
  • Ford Model: 03 Focus Mk1.5 Estate 1.8 TDCi Ghia

Posted 31 May 2013 - 09:37 AM

Any ideas, anyone?? :unsure:

 

Btw, I forgot to mention that I don't use supermarket fuel and I've started putting Millers in recently.



#3 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 16,540 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 31 May 2013 - 10:01 AM

sounds like it could be a worn engine mount. Supermarket fuel may be clogging your fuel filter a little more than usual disrupting smooth fuel flow, millers should be helping to combat that though.

 

Is the car fine otherwise?



#4 mjt

mjt

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 366 posts
  • Ford Model: 03 Focus Mk1.5 Estate 1.8 TDCi Ghia

Posted 31 May 2013 - 02:08 PM

Like I said I don't use supermarket fuel and the filter was changed during the service in April and apart from the shudder it runs as well as ever.

 

The engine mount sounds a possibility. Thanks. I'll get them checked out.



#5 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 16,540 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 31 May 2013 - 03:04 PM

Apologies, I completely misread that! in that case, engine mount is a good starting point, but I too noticed my engine is rather shakey at startup and idle, I wouldnt be surprised if mine are too on the way out!



#6 mjt

mjt

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 366 posts
  • Ford Model: 03 Focus Mk1.5 Estate 1.8 TDCi Ghia

Posted 31 May 2013 - 03:47 PM

No worries. The engine mounts are something that just never occurred to me so thanks for drawing my attention to them.



#7 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 16,540 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 31 May 2013 - 03:58 PM

no problem, well let us know how it goes!



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users