• Share Your Car Experience
      Share Your Car Experience
    • Savings Up to 15% Off For Members
      Savings Up to 15% Off For Members
    • Huge Range of Ford Parts
      Huge Range of Ford Parts
    • Get Your Club gear
      Get Your Club gear
    • 1000's Of Fords For Sale
      1000's Of Fords For Sale
    • Join Premium & Save
      Join Premium & Save


Sign in to follow this  
Followers 0
TONIC

Cutting out

7 posts in this topic

I have just got my mondeo, first ford car I have ever had, it is a W reg - I loved it. Notice the past tense!! No I like everything about it but for this cutting out. It is automatic, low mileage, FSH but it is so frightening when I stop in traffic, trying to keep revving, it then konks out, I try to restart it and sometimes it will start straight away, HOWEVER, I have nightmare moments when the immobilisor wont let me restart the car and it can take up to 4 minutes to reset. You can imagine the traffic behind are so patient - not.... I took it to the garage paid to have it fixed. they told me it was the gaps on the spark plugs, well it obvioulsy wasn't as it is still happening. I have now taken it to the local Ford garage and am waiting to hear. Has anyone else had this problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

hi

Welcome to FOC

I think your dealer really fobbed you off as that really is a lame excuse just to get some money from you.

Does this happen only when you stop?? does the car tick over as normal?

Share this post


Link to post
Share on other sites
hi

Welcome to FOC

I think your dealer really fobbed you off as that really is a lame excuse just to get some money from you.

Does this happen only when you stop?? does the car tick over as normal?

The car has been in two more garages and has had more work done on the immobilser and also something changed on the exhaust.

The immobilser is much improved but still when it gets below 500 on the rev counter it cuts out (not all the time though) which makes it difficult to show the garage and I am sure they think I am a stupid "women driver"! I have discovered through trial and error that it occurs when the engine is warm, so first thing in the morning on the way to work I am relatively safe. Also, when idling in traffic I have a constant eye on the rev counter and try and catch it if it suddenly drops to below 500 revs. If I have to stop in traffic I try and put it straight in Park so that I can rev the engine ready for when I have to move off. My last garage bill was £180 it is beginning to hurt! Any ideas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

might be the air intake sensor or otherwise called a MAF sensor. This detects how much air is going into the engine. If it is dirty and clogged then it can give a false reading to the engine managament system.

You can have it replaced or have it cleaned with some neat alcohol (you can buy this in a spray can from maplins)

second option works and is cheaper as you just clean the muck off the sensor. Please bear in mind i have never done this on a mondeo. So you will need to seek advice on that.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

All I can say is that yes I experienced something similar and I have every sympathy with you.

It happened to my last Ford; a '93/'94 Mondeo Estate which kept cutting out when the revs reduced and I was slowing down to stop. Ford were none the wiser either and in my opinion ripped me off charging me £500 to clean the engine out with what they described as 'a revolutionary new engine cleaning treatment'. :blink:

I spent around £700 all in vain and eventually had to sell the car. I still don't know what was the cause. Sorry.

W

Share this post


Link to post
Share on other sites

might be the cold air intake sensor or otherwise called a MAF sensor. This detects how much air is going into the engine. If it is dirty and clogged then it can give a false reading to the engine managament system.

You can have it replaced or have it cleaned with some neat alcohol (you can buy this in a spray can from maplins)

second option works and is cheaper as you just clean the muck off the sensor. Please bear in mind i have never done this on a mondeo. So you will need to seek advice on that.

Do you have some tips or any DYI link stuffs for cleaning that stuff. Thanks for this advice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

try here MEG mondeowikipedia for lots of tutorials and how-tos

and try asking in their forum too, lots of helpful people - you'll probably find the answers if you search the threads beforehand

the Idle control valve may be a culprit too

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0