• Get Your Club gear
      Get Your Club gear
    • Huge Range of Ford Parts
      Huge Range of Ford Parts
    • Savings Up to 15% Off For Members
      Savings Up to 15% Off For Members
    • Share Your Car Experience
      Share Your Car Experience
    • Join Premium & Save
      Join Premium & Save
    • 1000's Of Fords For Sale
      1000's Of Fords For Sale


InKontrol

Where's The Glow Plug Light?

Recommended Posts

Evening all, I recently bought a used 2011 Focus (second generation facelift) from my local dealer, the glow plug light does illuminate at all. I can't see it and therefore I don't know when to start cranking the engine, surely if there's a fault with the glow plugs the light will stay on permanently?? It's a 1.6TDCi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

if youre starting from cold it should definately illuminate for at least 5 seconds. when warm it will blink so fast you might not even see it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I only ever see mine during the winter, even with the bigger 2L engine block.

The modern cars start prepping before you even start the engine, if you see no curly (glowplug) light you are safe to start, especially this time of year.

Even in the winter I only see the glow plug light for about 2 seconds.

Share this post


Link to post
Share on other sites

On my (03-plate) 1.8TDCi the light has never stayed on for more than about a second even when the external temp registered -7C. You should find it'll start ok even without glowplugs except in the very coldest conditions. After mine refused to start at -7C I found all four glowplugs were cream crackered and it must have been like that for most of the five years I'd had it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mine stay on for around 2-3secs no more from cold. a bit longer when its freezing outside.

I know with some other makes of cars, the glow plugs aren't used until the ambient temp reaches below 5 degrees C...might be the same.

do you notice a lot of smoke or struggling when starting?

Share this post


Link to post
Share on other sites

the only time mine comes on on my 2010 mk 2.5 zetec s is in the winter to even then it's only seconds like it should. I even asked the dealer when I bought it. it's always started first push of the button to hope this helps

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now