Jump to content


Show
Photo

Engine Stutter


  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 Emzzy

Emzzy

    Settling In Well

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 47 posts
  • Name: Amran
  • Ford Model: MK 2.5 Zetec 1.6
  • Year: 2009
  • Location: London

Posted 03 September 2013 - 03:37 PM

Hi I have seem to have a problem develop after a tip to Bounemouth.

Basically I have a Focus Zetec 59plate 77k miles, when my car sits idle in gear or not the engine stutters a little and it shows on the rev meter as it drops blow normal idle point the creeps back up it never cuts out.

If I turn the Air Con on the I don't have the problem, my last service was on 59K miles and have been meaning to get it serviced just never have time.

My brother said it seems the Accelerator pedal or cable may be slack, during service they should sort it out so its sharp.

Is this true? And ideas people???

Any suggestions would be great!!

Cheers

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 alexp999

alexp999

    Ford Enthusiast

  • Moderator
  • 1,588 posts
  • Name: Alex
  • Ford Model: Focus 2.0 TDCi 163PS Titanium X
  • Year: 2012
  • Location: Dorset
Contributor

Posted 03 September 2013 - 03:43 PM

Could well just need its service, the air filter will have done at least 18K so could be quite blocked by now.

 

Also I'm pretty sure your Focus would use fly-by-wire for the throttle, so there is no cable that can be slack. It is all electronic.

 

My advice would be to get it serviced and go from there.



#3 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 14,976 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 03 September 2013 - 03:45 PM

I believe that the pedal is a fly by wire, so it may be but is unlikely!

 

It sounds more like an ICV issue...



#4 IINexusII

IINexusII

    Feet Under The Table

  • FOC Supporters
  • 308 posts
  • Name: James May
  • Ford Model: Focus 1.8 TDCI Zetec Climate
  • Year: 2006
  • Location: London

Posted 03 September 2013 - 03:48 PM

i think cabled throttles are long gone :P



#5 Emzzy

Emzzy

    Settling In Well

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 47 posts
  • Name: Amran
  • Ford Model: MK 2.5 Zetec 1.6
  • Year: 2009
  • Location: London

Posted 03 September 2013 - 03:48 PM

Hi guys thanks for the replies @alexp999 I was thinking the same as to the air filter,

@jeebowhite sorry this may sound daft what is ICV????

#6 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 14,976 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 03 September 2013 - 04:29 PM

ICV - Idle Control Valve, may be gunked up stopping it behaving correctly?



#7 Emzzy

Emzzy

    Settling In Well

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 47 posts
  • Name: Amran
  • Ford Model: MK 2.5 Zetec 1.6
  • Year: 2009
  • Location: London

Posted 03 September 2013 - 04:36 PM

Oops thanks any idea how much it is to replace/fix?? Cheers

#8 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 14,976 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 04 September 2013 - 08:28 AM

You could remove it and clean it, which is a good place to start, however, I am not personally sure I know where it is on the 2.5 Focus, so one of the other guys may be able to help,

 

Although not the same MK of Focus, this may be of some help? http://www.fordowner...-control-valve/



#9 Emzzy

Emzzy

    Settling In Well

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPip
  • 47 posts
  • Name: Amran
  • Ford Model: MK 2.5 Zetec 1.6
  • Year: 2009
  • Location: London

Posted 04 September 2013 - 03:57 PM

Many thanks for all the help chaps really appreciate it

Cheers

#10 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 14,976 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 04 September 2013 - 04:15 PM

No worries!



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users