Jump to content


Show
Photo

Help With Immobiliser

Key transponder ignition immobiliser

  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 cptan

cptan

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 4 posts
  • Name: Tan
  • Ford Model: Focus
  • Year: 2005
  • Location: London

Posted 17 September 2013 - 11:30 AM

Hi all,

 

I made a set of keys without the immobiliser chip programmed and I had inserted this key into my engine ignition.

 

Now when I inserted my 2 sets of keys which I know worked, I couldn't start the engine. I suspect this has something to do with the immobiliser. 

 

I thought an non-programmed key will only fail to start the engine but seems like it messes up with the whole security system and the old key wouldn't start now. Please let me know what I can do or who should I call to get it sorted.

 

Thanks very much in advance.

 

Ford Focus 2005



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 alexp999

alexp999

    Ford Enthusiast

  • Moderator
  • 1,569 posts
  • Name: Alex
  • Ford Model: Focus 2.0 TDCi 163PS Titanium X
  • Year: 2012
  • Location: Dorset
Contributor

Posted 17 September 2013 - 11:51 AM

Have you tried using the original key to lock and unlock the car? Use the remote if you have one.

 

Found out at the weekend from our neighbour (who is a mechanic) that's the easiest way to reset the immobiliser.



#3 hubby1959

hubby1959

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 224 posts
  • Name: Neil
  • Ford Model: Mondeo MK 2
  • Year: 1999
  • Location: Yorkshire

Posted 17 September 2013 - 12:24 PM

Just keep trying the other 2 working keys, eventually it will reset itself and let you start it



#4 cptan

cptan

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 4 posts
  • Name: Tan
  • Ford Model: Focus
  • Year: 2005
  • Location: London

Posted 17 September 2013 - 12:31 PM

Thanks  alexp999, Thanks hubby1959. Will try all of the advice.

 

So hubby1959 would you be able to estimate how long before it will reset itself?

 

Cheers



#5 cptan

cptan

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 4 posts
  • Name: Tan
  • Ford Model: Focus
  • Year: 2005
  • Location: London

Posted 17 September 2013 - 03:02 PM

Hi all,

 

I made a set of keys without the immobiliser chip programmed and I had inserted this key into my engine ignition.

 

Now when I inserted my 2 sets of keys which I know worked, I couldn't start the engine. I suspect this has something to do with the immobiliser. 

 

I thought an non-programmed key will only fail to start the engine but seems like it messes up with the whole security system and the old key wouldn't start now. Please let me know what I can do or who should I call to get it sorted.

 

ALSO, I have found procedure of resetting the SecuriLock of the Ford simply by turning from off to run 8 times and then pressing the remote, does anyone knows if this works as well?

 

Thanks very much in advance.

 

 



#6 cptan

cptan

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 4 posts
  • Name: Tan
  • Ford Model: Focus
  • Year: 2005
  • Location: London

Posted 17 September 2013 - 07:28 PM

Thanks everybody who contributed.

 

I left the car alone for 6 hours, went back to tried the lock unlock and kept turning the ignition with the keys that work. Now, I managed to start the engine and drive.

 

Cheers.



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users