Jump to content


Photo

Focus 2007 Style Starting Problems

Starting problems

  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Jeff7

Jeff7

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 6 posts
  • Name: jeff
  • Ford Model: focus style
  • Year: 2007
  • Location: Yorkshire

Posted 22 September 2013 - 04:55 PM

Hi all, need help to establish what the problem may be with my ford.

 

Car turns over ok and attempts to fire, revs pick up and then dies... Tried again and same thing happens.

Wait around 3 minutes  then try again ... starts up fine and car runs ok . 

 

This is happening everytime i wish to start the car, but it eventually starts ok. Garage cannot locate initial problem but suggested just wait until is packs in altogether.

 

It is frustrating and sorry if not enough information,but if it sound familiar to anyone your help is appreciated. 

 

Thanks

 

 

 

 



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 16,496 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 24 September 2013 - 03:32 PM

do you have the trip computer? or do you have a code reader?

 

That will be able to point us in the correct direction...



#3 Jeff7

Jeff7

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 6 posts
  • Name: jeff
  • Ford Model: focus style
  • Year: 2007
  • Location: Yorkshire

Posted 24 September 2013 - 04:14 PM

Trip Computer

 



#4 martyntdci

martyntdci

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 1,492 posts
  • Name: martin
  • Ford Model: focus titanium x/comms/sports pack
  • Year: 2008
  • Location: Staffordshire

Posted 24 September 2013 - 05:11 PM

petrol or diesel



#5 btmaldon

btmaldon

    Ford Enthusiast

  • FOC Supporters
  • 2,513 posts
  • Name: Bruce
  • Ford Model: BMW 320i Coupe M Sport
  • Year: 2008
  • Location: Essex

Posted 24 September 2013 - 06:22 PM

When was it last serviced and what is the mileage?

 

Could be something simple like a fuel filter, old spark plugs, air filter etc.



#6 Jeff7

Jeff7

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 6 posts
  • Name: jeff
  • Ford Model: focus style
  • Year: 2007
  • Location: Yorkshire

Posted 24 September 2013 - 06:39 PM

Ford focus 2007 style... Petrol engine last serviced Feb this year, new plugs air filter etc.  80,000 miles and understand this model doesnt have a fuel Filter ( not 100% sure though ) Fuel pump kicks in ok. 

 

 



#7 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 16,496 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 25 September 2013 - 08:27 AM

put the key into the ignition, press and hold the trip computer "reset" button (don't let go), turn your car onto electrics and continue to hold reset.

 

This should put you into diagnostic mode. Now, press and release the reset button to cycle through and you will find "DTC" which will hopefully show no errors, or it should show some error codes. Make a note of these and provide them to us

 

All modern cars (as far as I know) have a fuel filter of some form, I am sure that your car definately has one.

 

Is it the last of the MKII Focus' or is it a MK 2.5?



#8 Jeff7

Jeff7

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 6 posts
  • Name: jeff
  • Ford Model: focus style
  • Year: 2007
  • Location: Yorkshire

Posted 25 September 2013 - 03:50 PM

Thanks for the help so far: Did the trip computer thing and DTC showed #00 No Errors.... Not sure if this model is MK11 or MK 2.5

 

Believe the fuel Filter is  a lifetime one situated in the fuel tank



#9 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 16,496 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 25 September 2013 - 07:28 PM

Is the instrument cluster orange or green ? DTC normally generates codes when there's a sensor failure but mechanical like a split pipe or tube don't show these errors. Even the DTC in the trip computer doesn't always reflect the content of the ECU.

#10 Jeff7

Jeff7

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 6 posts
  • Name: jeff
  • Ford Model: focus style
  • Year: 2007
  • Location: Yorkshire

Posted 26 September 2013 - 04:14 PM

It's Orange.... Is it possibly the ECU ?



#11 Jeff7

Jeff7

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 6 posts
  • Name: jeff
  • Ford Model: focus style
  • Year: 2007
  • Location: Yorkshire

Posted 03 October 2013 - 08:52 AM

Can anyone else shed some light on this problem? I am not mechanically minded so any help will be appreciated..



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have




Also tagged with one or more of these keywords: Starting problems

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users