Jump to content


Photo
- - - - -

Nagging Sound Coming From Engine

noise sound engine sound

  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 wikke

wikke

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 3 posts
  • Name: wikke
  • Ford Model: Fiesta Mk6 (UK Mk7) 1.6 TDCI DPF
  • Year: 2011
  • Location: Other / Non-UK

Posted 16 October 2013 - 10:25 PM

Hey all.

 

i've recently noticed a strange sound coming from my engine of my 2011 model 1.6 TDCI (continental MK6, UK MK7 I think?).

 

I even asked a friend who's a Ford car mechanic and he couldn't really tell what it was.

 

So I was wondering if anyone here would mind having a listen.

 

Car is 3 years old, has 30.000km (18.600 miles) and has undergone regular oil checks and maintenance.

 

If you were to stand in front of the car facing it, it would come from the back left side of the engine.

 

It's already audible after haven driven a few hundred meters. Still audible after 15-20 minutes of urban driving.

Not really audible at higher speeds (probably drowned out)?

 

You can hear a clip here, made while the car is stationary after driving for 20 minutes at modest speed:

https://www.dropbox....ftboa/sound.mp3

 

I also attached it to this post.

Thanks for any clues !

Attached Files



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

#2 Stoney871

Stoney871

    Resident Lawman

  • Super Mod
  • 12,840 posts
  • Name: Clive
  • Ford Model: Focus mk2 1.8 TDCI Sport
  • Year: 2007
  • Location: Devon
Contributor

Posted 17 October 2013 - 12:29 AM

Sounds like a bearing fault, maybe water pump or belt tensioner pully.



#3 sambooka

sambooka

    Sam Oglesby

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 1,024 posts
  • Name: sam
  • Ford Model: mk7 fiesta tdci zetec s
  • Year: 2011
  • Location: Lincolnshire

Posted 17 October 2013 - 01:07 PM

Bearing or maybe a belt it's not happy either way

#4 wikke

wikke

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 3 posts
  • Name: wikke
  • Ford Model: Fiesta Mk6 (UK Mk7) 1.6 TDCI DPF
  • Year: 2011
  • Location: Other / Non-UK

Posted 17 October 2013 - 05:27 PM

Thanks for listening and the feedback guys.

 

I'm taking it to the garage and I'll (try to remember to) report back what it was



#5 wikke

wikke

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 3 posts
  • Name: wikke
  • Ford Model: Fiesta Mk6 (UK Mk7) 1.6 TDCI DPF
  • Year: 2011
  • Location: Other / Non-UK

Posted 28 October 2013 - 10:55 PM

Ok, as promised.

 

I took it to the garage.

They informed me that it was a faulty water pump.

Supposedly, it also damaged the timing belt so they had to replace that as well.

 

The noise is indeed gone now.



#6 Stoney871

Stoney871

    Resident Lawman

  • Super Mod
  • 12,840 posts
  • Name: Clive
  • Ford Model: Focus mk2 1.8 TDCI Sport
  • Year: 2007
  • Location: Devon
Contributor

Posted 28 October 2013 - 11:03 PM

Nice to know you got it sorted out.

Sent using Ford OC mobile app



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have




Also tagged with one or more of these keywords: noise, sound, engine sound

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users