Jump to content


Show
Photo

1600 lx 2006


  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 johnnyp

johnnyp

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 5 posts
  • Ford Model: focus lx 2006
  • Location:

Posted 12 April 2009 - 05:35 PM

Hello All,
Car cuts out at times, slowing down for turns/roundabouts ect. No codes shown. Engine speed drops but doesnt pick up again. Had seen topics ref' speed sensor at gear box, this model does not have this sensor, I assume it works off abs system? Is it worth strip/clean ICV or air flow sensor?
Cant find anything on this model anywhere!

THANKS Johnnyp

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 mintalkin

mintalkin

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 3,463 posts
  • Name: mintalkin
  • Ford Model: mondeo tdci 130
  • Year: 2006
  • Location: Staffordshire

Posted 14 April 2009 - 03:08 PM

i would start with cleaning the icv

#3 johnnyp

johnnyp

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 5 posts
  • Ford Model: focus lx 2006
  • Location:

Posted 15 April 2009 - 11:16 AM

i would start with cleaning the icv

Hello All,
Thanks Mintalkin, yes, I think I will start at icv. Looks a bit arkward seems to be encased in throttle housing, but needs must!
At moment, I have disconected clutch pedal switch, locked in engaged position,it hasn't cut out in 4 days! Throttle occasionally drops to about 600 no stall so far.
The best thing is it keeps wife off my back!!! Keep you posted
THANKS, GOOD LUCK
johnnyp

#4 johnnyp

johnnyp

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 5 posts
  • Ford Model: focus lx 2006
  • Location:

Posted 16 April 2009 - 08:06 PM

Hello All,
Cleaned throttle body, bit oily, restarted ok ran for a while then raced up + down 1500 ish. fault code was throttle position idle not learned. starts ok , can hold at about 1000 rpm on foot but will not hold tickover.
How can I get ECU to relearn tickover??

THANKS
johnnyp

#5 johnnyp

johnnyp

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 5 posts
  • Ford Model: focus lx 2006
  • Location:

Posted 17 April 2009 - 01:53 PM

Hello All,
Further to my last - for info, ICV/throttle body off again, battery disconected also. On reassembly I adjusted a sping damper fitted below throttle valve actuator, this cannot be seen in situ' . with a cut 1/8 th w spanner it can be fine tuned in situ' (now we know its there) Took me a while to fine tune, very small turns is all req'd , adjust- take run - adjust - take run, BUT, it seems to have worked.
Pedal switch was a red herring I think.
I will keep you posted, and my fingers crossed!!

GOOD LUCK

johhnyp

#6 johnnyp

johnnyp

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 5 posts
  • Ford Model: focus lx 2006
  • Location:

Posted 26 April 2009 - 09:03 PM

Hello All,
Further to my last, car still running OK. Worth the time cleaning / adjusting.
GOOD LUCK
johnnyp

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users