Jump to content


Photo

Transit 110 Tdci 2007


  • Please log in to reply
47 replies to this topic

#1 demikai

demikai

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 23 posts
  • Location:

Posted 17 December 2013 - 06:53 PM

Hi all new to sight so just going to put my problem out there and hope for the best I have a engine management light on 2007 transit code relates to mass air flow sensor also rough idle I believe it's called hunting judders occasionally on low revs but no limp mode still drives fine I have cleaned the sensor and removed egr valve to clean that I noticed the egr valve has been blanked of any ideas would be appreciated

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 wase16ll

wase16ll

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 1,133 posts
  • Name: Tony
  • Ford Model: granada
  • Year: 1992
  • Location: Greater London

Posted 17 December 2013 - 08:19 PM

have you checked condition of air filter



#3 demikai

demikai

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 23 posts
  • Location:

Posted 17 December 2013 - 08:41 PM

Yes it's not old and quite clean definitly not the way it looks when it's time to service but I am giving it a full service tomorrow anyway putting egr back in also new gaskets

#4 wase16ll

wase16ll

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 1,133 posts
  • Name: Tony
  • Ford Model: granada
  • Year: 1992
  • Location: Greater London

Posted 17 December 2013 - 09:22 PM

check fuse 28 in engine bay fuse box, this feeds the mass air flow sensor and the intake air temp sensor...should be a 15a fuse.

 

just to confirm its a 2.2 tdci....might be a different set up otherwise



#5 demikai

demikai

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 23 posts
  • Location:

Posted 17 December 2013 - 09:44 PM

Hi yes it is thanks ok I will have a look now at update shortly

#6 demikai

demikai

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 23 posts
  • Location:

Posted 17 December 2013 - 09:54 PM

Hi yes fuse 28 is ok although it is 5 amp not 15 amp it has a triangle with a ! In and a book type symbol for that fuse

#7 wase16ll

wase16ll

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 1,133 posts
  • Name: Tony
  • Ford Model: granada
  • Year: 1992
  • Location: Greater London

Posted 17 December 2013 - 09:59 PM

sorry, yes it should be a 5a, 15a is for petrol version for 02 sensors.

 

i'll see if i can dig out some tests for mass sensor

can you remember the exact code you got



#8 wase16ll

wase16ll

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 1,133 posts
  • Name: Tony
  • Ford Model: granada
  • Year: 1992
  • Location: Greater London

Posted 17 December 2013 - 10:06 PM

is the sensor a 4 wire or 6 wire sensor

 

got a feeling it will be a 4wire, in which case i dont have any info on it to test



#9 demikai

demikai

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 23 posts
  • Location:

Posted 17 December 2013 - 10:06 PM

No not exact code but I found out that blanking the egr on mk7 brings eml on
And apparently gives maf fault so I'm hoping that will solve that but just can't understand the ruff idle

#10 mick85

mick85

    Too much time on the boards

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 909 posts
  • Location:

Posted 17 December 2013 - 10:08 PM

Maf sensor an egr on closed loop circuit I think egr fault always throws maf sensor fault at same time

#11 wase16ll

wase16ll

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 1,133 posts
  • Name: Tony
  • Ford Model: granada
  • Year: 1992
  • Location: Greater London

Posted 17 December 2013 - 10:10 PM

if the code for mass comes back after putting the egr back as it should (if your still going to do that) then check for air leaks after the mass as that would be unregulated air and give rough idle



#12 demikai

demikai

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 23 posts
  • Location:

Posted 17 December 2013 - 10:10 PM

Sorry have the code it's p1103

#13 wase16ll

wase16ll

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 1,133 posts
  • Name: Tony
  • Ford Model: granada
  • Year: 1992
  • Location: Greater London

Posted 17 December 2013 - 10:23 PM

thats mass, range higher than expected

have never blanked a euro4 egr, so not sure if thats a code that flags when you do

 

 

do remember though that there was a common fault with the fuel pressure sensor on the end of the rail....think they needed an update or something like that, but symptoms were rough idle and hunting...pretty sure this was specific to 2.2...not saying its your fault but might be worth looking into



#14 demikai

demikai

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 23 posts
  • Location:

Posted 17 December 2013 - 10:27 PM

Yes going to put the egr back on do full service and clear codes and then if I still have ruff idle I will go from there I noticed it looked like the egr was swapping from were the blank plate had been fitted looked like oil leak but was coming from between gasket and blank plate don't no if that makes any diffrence

#15 demikai

demikai

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 23 posts
  • Location:

Posted 17 December 2013 - 10:29 PM

Should I replace gaskets they look ok

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users