Jump to content


Photo

03 Plate Ka Alternator/battery Problem?


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 os235

os235

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 3 posts
  • Name: Olivia
  • Ford Model: ka
  • Year: 2003
  • Location: Yorkshire

Posted 20 February 2014 - 09:44 AM

bought an 03 plate ka (yesterday actually) and drove about 40 miles in it before the battery light came on whilst I was driving. I wasn't sure why it had come on whilst I was driving unless it was a fault with the alternator. managed to just about get it onto my drive before I stalled and the battery went dead and wouldn't restart.
1. what could be the problem I have read about dodgy wiring to the alternator on ka's could it be that?
2. would the garage who sold me this have known about the problem? the price of the car came down £150 in two days and whilst I was signing all the documents the guy kept the engine running (to ensure I would be able to drive a bit before battery going flat??)

I don't know a lot about cars or alternator problems so any help would be appreciated thank you!

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 wase16ll

wase16ll

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 1,133 posts
  • Name: Tony
  • Ford Model: granada
  • Year: 1992
  • Location: Greater London

Posted 20 February 2014 - 09:28 PM

could be a number of things.

wrong type of battery

KA's well known for corrosion/breakages on wiring loom/3 pin plug on back of alternator

faulty alternator

think there is a fuse issue too, somebody else on here may have better info on that

 

personally, would get that wiring checked initially as its a common problem



#3 delboy

delboy

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 406 posts
  • Name: martin
  • Ford Model: c-max ghia 1.8 petrol
  • Year: 2004
  • Location: Somerset

Posted 21 February 2014 - 06:31 PM

sounds like the garage you go it from knew there was a fault as he kept to car running. take to a local garage or phone kwickfit to see if they to a free battery/alternator check as a lot of places does for their free winter check and if there is a problem take back to garage for them to sort out



#4 os235

os235

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 3 posts
  • Name: Olivia
  • Ford Model: ka
  • Year: 2003
  • Location: Yorkshire

Posted 22 February 2014 - 11:41 PM

thanks took it back to the place I got it from, they said it was the alternator so replaced it so hopefully it's sorted now!

#5 delboy

delboy

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 406 posts
  • Name: martin
  • Ford Model: c-max ghia 1.8 petrol
  • Year: 2004
  • Location: Somerset

Posted 23 February 2014 - 06:11 PM

glad it's all sorted for you. the garage should have done it before selling it but they hope it wont play up until out of their  warranty




Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users