Jump to content


Show
Photo

blown turbo on ford focus TDCI 2003? 115ps 90,000


  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 luk

luk

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 6 posts
  • Ford Model: ford focus tdci 115
  • Location:

Posted 09 May 2009 - 10:01 PM

Hi everyone,
my turbo blew on the motorway and as i pulled up the engine reved at full till i stalled it to stop it.
Iv had a new turbo fitted but there is still a major problem
The garage says it could be a bent valve or con rod due to the oil been forced in engine, but they need to investigate.
The car drives but wen pressing accellerator the engine vibrates and is slowish to pik up, but when u just hold pedal steady doing 2000 to 3000 revs the car feels fine and cruises along, its just when you press the pedal. It surges and struggles
The garage cleaned the intercooler, inlet manifold twice.
The car starts fine and idle`s ok ish, maybe a little iratic, and revs ok with no noises from engine.There are also no warning lights/codes
When the car get warm u get a few drops of oil coming out of exhaust and a bit of smoke off this, so there is still oil in sytem.
My next plan is to remove intercooler and try and drain oil a bit more if theres any in.Iv also added some fuel system treetment.
ALSO iv removed the EGR valve , iv been told i need to clean this ? how do i do this ? is it the halam key socket on the valve ?
ANY IDEAS on what it could be, and does anybody think it could be the valve / conrod ? when it is fine when idleing
What would be the best way to clean the intercooler ?
Thanks in advance for reading

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 stef123

stef123

    Ford Enthusiast

  • Management
  • 5,050 posts
  • Name: Stef
  • Ford Model: Mondeo ST TDCI
  • Year: 2006
  • Location: Scotland
Contributor

Posted 09 May 2009 - 11:59 PM

Hi everyone,
my turbo blew on the motorway and as i pulled up the engine reved at full till i stalled it to stop it.
Iv had a new turbo fitted but there is still a major problem
The garage says it could be a bent valve or con rod due to the oil been forced in engine, but they need to investigate.
The car drives but wen pressing accellerator the engine vibrates and is slowish to pik up, but when u just hold pedal steady doing 2000 to 3000 revs the car feels fine and cruises along, its just when you press the pedal. It surges and struggles
The garage cleaned the intercooler, inlet manifold twice.
The car starts fine and idle`s ok ish, maybe a little iratic, and revs ok with no noises from engine.There are also no warning lights/codes
When the car get warm u get a few drops of oil coming out of exhaust and a bit of smoke off this, so there is still oil in sytem.
My next plan is to remove intercooler and try and drain oil a bit more if theres any in.Iv also added some fuel system treetment.
ALSO iv removed the EGR valve , iv been told i need to clean this ? how do i do this ? is it the halam key socket on the valve ?
ANY IDEAS on what it could be, and does anybody think it could be the valve / conrod ? when it is fine when idleing
What would be the best way to clean the intercooler ?
Thanks in advance for reading


sounds like your system still have a fair amount of oil in it. You will need to clean all the pipework connecting the intercooler etc. Also give the egr valve a clean as its probably contaminated aswell.
not sure on what you could use to clean the parts, carb cleaner is good for egr valves though.

#3 sr-performance

sr-performance

    Feet Under The Table

  • New Member
  • PipPipPipPip
  • 147 posts
  • Ford Model: Ford Escort Van TDDI
  • Year: 2014
  • Location:

Posted 10 May 2009 - 12:32 AM

Hi mate,
should think when your turbo blew it will have lost oil into the exhaust which may have contaminated your cat which explains why your getting oil droplets from tailpipe..




steve

#4 luk

luk

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 6 posts
  • Ford Model: ford focus tdci 115
  • Location:

Posted 10 May 2009 - 10:29 AM

Hi mate,
should think when your turbo blew it will have lost oil into the exhaust which may have contaminated your cat which explains why your getting oil droplets from tailpipe..




steve


yes mate, lost about 1 to 2 litres out of exhaust when it happened , but ithought they didnt have a CAT diesles ?

#5 sr-performance

sr-performance

    Feet Under The Table

  • New Member
  • PipPipPipPip
  • 147 posts
  • Ford Model: Ford Escort Van TDDI
  • Year: 2014
  • Location:

Posted 10 May 2009 - 10:41 AM

yep they have a cat but you can remove it as it isn't needed for the m.o.t... :)






steve

#6 luk

luk

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 6 posts
  • Ford Model: ford focus tdci 115
  • Location:

Posted 10 May 2009 - 10:45 AM

yep they have a cat but you can remove it as it isn't needed for the m.o.t... :)






steve

oh right , thanks mate,
will it eventually burn out or will i need to remove / replace ?
thanks for replys

#7 stef123

stef123

    Ford Enthusiast

  • Management
  • 5,050 posts
  • Name: Stef
  • Ford Model: Mondeo ST TDCI
  • Year: 2006
  • Location: Scotland
Contributor

Posted 10 May 2009 - 03:53 PM

oh right , thanks mate,
will it eventually burn out or will i need to remove / replace ?
thanks for replys


it will eventually burn off, all be it very smokey probably but it might clog the cat

#8 sr-performance

sr-performance

    Feet Under The Table

  • New Member
  • PipPipPipPip
  • 147 posts
  • Ford Model: Ford Escort Van TDDI
  • Year: 2014
  • Location:

Posted 10 May 2009 - 11:07 PM

be easier to just decat it mate, shouldn't cost much to do either




steve

#9 jasmeet

jasmeet

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 13 posts
  • Ford Model: focus '06 1.8tdci
  • Location:

Posted 29 May 2009 - 11:04 AM

just be gentle, and the oil should burn off in due course. after some time it might be a good idea to clean the pipework

#10 luk

luk

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 6 posts
  • Ford Model: ford focus tdci 115
  • Location:

Posted 29 May 2009 - 11:15 PM

thanks jasmeet,
yes iv cleaned inlet and outlet pipe and intercooler has been washed out (they were dripping in oil)
iv done about 60 miles since, not sure if geting better or not

it seems to struggle at 2000rpm , very juddery , sometimes shaking the car

nobody seems to know the symptoms of a bent conrod or bent valve (thats what garage said it could be)

it idles over ok and is notbad upto 2000 rpm and over 2400 rpm

one day it stalled, then when i started it , i got tons of smoke out of exh so i parked up for the night and iv not had any smoke like that since

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users