Jump to content


Show
Photo

engine cuts out now and then


  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 focus1.8zetec

focus1.8zetec

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 12 posts
  • Ford Model: focus

Posted 16 May 2009 - 05:56 PM

hi all i have a problem with my 1999 focus 1.8.when i come to a stop every now and then the car dies all lights come on the dash i switch off then start it back up everything is fine i have been told by a garage that its a chip behind the clocks.????any ideas would be great many thanks.

ste

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 Si-Focus

Si-Focus

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 3 posts
  • Ford Model: Focus 2Ltr TDCi Titanium
  • Location:

Posted 19 May 2009 - 04:15 PM

hi all i have a problem with my 1999 focus 1.8.when i come to a stop every now and then the car dies all lights come on the dash i switch off then start it back up everything is fine i have been told by a garage that its a chip behind the clocks.????any ideas would be great many thanks.

ste


Common for the cam shaft sensor to go and it does what yours is doing

no more than 20 from fords and easy job to do.

#3 focus1.8zetec

focus1.8zetec

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 12 posts
  • Ford Model: focus

Posted 20 May 2009 - 10:44 AM

hi thanks for that i will check it out where will i find this part and can you tell if its nackered by looking at it
many thanks

ste

#4 Si-Focus

Si-Focus

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 3 posts
  • Ford Model: Focus 2Ltr TDCi Titanium
  • Location:

Posted 25 May 2009 - 01:56 PM

Cant tell by looking if its knackered,

location on the cylinder head near the cam cover,square multi plug going to it

if you have a fault code reader or can get one,a code may be stored and tell you exactly whats up

#5 sr-performance

sr-performance

    Feet Under The Table

  • New Member
  • PipPipPipPip
  • 147 posts
  • Ford Model: Ford Escort Van TDDI
  • Year: 2014
  • Location:

Posted 27 May 2009 - 07:34 PM

heyup mate, have a diagnostic check on it, it will tell you exactly what prob is,
Si may be right as the probs you have indicate a cam sensor prob.... cheap to buy, easy to fit... :)



steve




www.sr-performance.co.uk

#6 cressws1

cressws1

    Feet Under The Table

  • New Member
  • PipPipPipPip
  • 252 posts
  • Name: Scott
  • Ford Model: Focus Zetec 1.8
  • Year: 1999
  • Location: Nottinghamshire

Posted 28 May 2009 - 03:04 PM

My 1999 1.8 Zetec does the same thing. Intermittently, Normally when crawling in slow traffic, Does exactly the same thing as it would if you stall, Engine cuts out, All dash lights on etc...

Might try this cam sensor job for the sake of 20 odd, Cheers.

#7 focus1.8zetec

focus1.8zetec

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 12 posts
  • Ford Model: focus

Posted 28 May 2009 - 03:11 PM

hi again and yes cressws1 that sounds just like mine its fine in good pace traffic but when crawling in rush hour and stuff this is when it tends to do it.

when you do the camshaft sensor please post a reply to let me no if it has solved the problem as i have been told by a garage its a chip behind the clocks so if it is the cam sensor its an eaisier job for me i dont fancy taking half the dash out

many thanks
ste

#8 sr-performance

sr-performance

    Feet Under The Table

  • New Member
  • PipPipPipPip
  • 147 posts
  • Ford Model: Ford Escort Van TDDI
  • Year: 2014
  • Location:

Posted 28 May 2009 - 04:59 PM

Hi,
diagnostics will tell you straight away what prob is.... better than guessing.


steve




www.sr-performance.co.uk

#9 cressws1

cressws1

    Feet Under The Table

  • New Member
  • PipPipPipPip
  • 252 posts
  • Name: Scott
  • Ford Model: Focus Zetec 1.8
  • Year: 1999
  • Location: Nottinghamshire

Posted 06 June 2009 - 04:29 PM

Hi,
diagnostics will tell you straight away what prob is.... better than guessing.


steve




www.sr-performance.co.uk


Mine shows as having no DTC Codes, Still does this.

#10 sr-performance

sr-performance

    Feet Under The Table

  • New Member
  • PipPipPipPip
  • 147 posts
  • Ford Model: Ford Escort Van TDDI
  • Year: 2014
  • Location:

Posted 06 June 2009 - 04:43 PM

Mine shows as having no DTC Codes, Still does this.



did you have it on diagnostics?



steve



www.sr-performance.co.uk

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users