Jump to content


Show
Photo

Ic Cluster Screen Not Lighting Up


  • Please log in to reply
63 replies to this topic

#1 nazsky786

nazsky786

    Too much time on the boards

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 546 posts
  • Name: Naz
  • Ford Model: FOCUS MK2
  • Year: 2005
  • Location: West Midlands

Posted 29 April 2014 - 04:43 PM

I had done the cluster swap and car starts etc.

All the icons light up so things like the handbrake etc but the little screen in the middle does not light up.

 

Its meant to light up red is there any way of making it light up and stay lighted up.

 

I thought it would have been as I enabled auto lights in elm config but that makes no difference.

 

its hard to see it but everything else lights up.

 

When I was doing the cluster swap it was lighting up so it can't be the light just gone or something it has to be some settings that's need adjusting,

 



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 mrmetallica

mrmetallica

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 204 posts
  • Name: john
  • Ford Model: focus titanium 1.6
  • Year: 2009
  • Location: Greater London

Posted 29 April 2014 - 05:06 PM

is the screen pluged in properly ? theres no setting for it it just lights up.



#3 nazsky786

nazsky786

    Too much time on the boards

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 546 posts
  • Name: Naz
  • Ford Model: FOCUS MK2
  • Year: 2005
  • Location: West Midlands

Posted 29 April 2014 - 05:41 PM

I've notice my central locking not working either. I'm gonna take it out. Make sure it's connected properly. Then I'm gonna have to go through the setting to try and fix everything.

Just need to know does it stay on even when you have headlights on etc?

Sent from my HTC One_M8 using Ford OC mobile app

#4 JW1982

JW1982

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 444 posts
  • Name: Wilco
  • Ford Model: Focus MK2 First Edition
  • Year: 2005
  • Location: Other / Non-UK

Posted 29 April 2014 - 05:50 PM

I suppose you have a Focus MK2.5 instrument cluster now.

The Focus MK2.5 instrument cluster should be lighted continuously after the ignition is switched on. If the screens remains dark it could be that a 12 volt positive signal is missing on the instrument cluster. In total the instrument cluster has 3 different 12 volt positive wires. If 1 of the signals is missing the instrument cluster will work but some functions may be missing. You can check the fuses to determine all 12 volt signals are present.

There should be a continuous 12 volt power on Pin 32 of the instrument cluster connector (Fuse F46).
There should be 12 volt power on Pin 4 of the instrument cluster connector if the ignition is switched on (Fuse F67).
There should be 12 volt power on Pin 15 of the instrument cluster connector if the ignition is on the accessoire position (Fuse F68).

There should be 12 volt power on Pin 9 of the instrument cluster if the light switch is switched on.


If all the 12 volt power signals are present the instrument cluster will most likely be defective. The Focus MK2/MK2.5 instrument clusters are known to have bad soldering connections of the circuit board. Due to vibrations the soldering connections may crack which results in a bad connection or no connection at all. My experience is that the Focus MK2/MK2.5 instrument clusters are pretty delicate. Installing/removing the instrument cluster connector a few times can even cause problems. In most cases resoldering the connector to the circuit board solves the problem.

#5 nazsky786

nazsky786

    Too much time on the boards

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 546 posts
  • Name: Naz
  • Ford Model: FOCUS MK2
  • Year: 2005
  • Location: West Midlands

Posted 29 April 2014 - 06:02 PM

Ahhhh. Don't say that. There is 12 volts at all the pins stated.

I really wanted it to work. It looks nice way better then the dull black old one.

I'm gonna see if it's the connection. But you may be right , as I did take it out quite a few times.

I will have to check. And get back to you with any updates.

Sent from my HTC One_M8 using Ford OC mobile app

#6 nazsky786

nazsky786

    Too much time on the boards

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 546 posts
  • Name: Naz
  • Ford Model: FOCUS MK2
  • Year: 2005
  • Location: West Midlands

Posted 29 April 2014 - 06:04 PM

You can see how dark it is.


Sent from my HTC One_M8 using Ford OC mobile app

Attached Thumbnails

  • 1398794081066.jpg


#7 mrmetallica

mrmetallica

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 204 posts
  • Name: john
  • Ford Model: focus titanium 1.6
  • Year: 2009
  • Location: Greater London

Posted 29 April 2014 - 06:09 PM

do you hav dimming.try turning it up



#8 nazsky786

nazsky786

    Too much time on the boards

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 546 posts
  • Name: Naz
  • Ford Model: FOCUS MK2
  • Year: 2005
  • Location: West Midlands

Posted 29 April 2014 - 06:42 PM

No. My light switch don't. Is that the problem do you think? I just have standard level and headlight on etc. No dimming.

Sent from my HTC One_M8 using Ford OC mobile app

#9 mrmetallica

mrmetallica

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 204 posts
  • Name: john
  • Ford Model: focus titanium 1.6
  • Year: 2009
  • Location: Greater London

Posted 29 April 2014 - 06:48 PM

No. My light switch don't. Is that the problem do you think? I just have standard level and headlight on etc. No dimming.

Sent from my HTC One_M8 using Ford OC mobile app

maybe not sure



#10 JW1982

JW1982

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 444 posts
  • Name: Wilco
  • Ford Model: Focus MK2 First Edition
  • Year: 2005
  • Location: Other / Non-UK

Posted 29 April 2014 - 06:52 PM

If there is no dimmer the instrument cluster illumination should be burning on full strength (both with and without the lights switched on).

If a dimmer is present the illumination of the instrument cluster will be burning full strenght if the lightswitch is on the OFF position. If the lights are switched on the illumination of the instrument cluster will dim according to the position of the dimmer.

#11 nazsky786

nazsky786

    Too much time on the boards

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 546 posts
  • Name: Naz
  • Ford Model: FOCUS MK2
  • Year: 2005
  • Location: West Midlands

Posted 29 April 2014 - 07:19 PM

Ok. So I have connected it to the computer and found that when it says diagnostics the cluster lights up red. So it cannot be any connections as it does light up.

Any suggestions? I'm thinking it maybe a elm config change I have done.

Sent from my HTC One_M8 using Ford OC mobile app

#12 nazsky786

nazsky786

    Too much time on the boards

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 546 posts
  • Name: Naz
  • Ford Model: FOCUS MK2
  • Year: 2005
  • Location: West Midlands

Posted 29 April 2014 - 08:06 PM

Look at this.

I enable focus rs does that mean anything?

Sent from my HTC One_M8 using Ford OC mobile app

Attached Thumbnails

  • 1398801369162.jpg


#13 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 16,141 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 30 April 2014 - 02:42 PM

best thing to do is reload all of the original elm settings from before you started tinkering, and then work one at a time to pin the trouble down!

 

I did this recently when I tried to enable a load of stuff on my mondy and I just kept getting an "alarm system service required" error popping up!



#14 nazsky786

nazsky786

    Too much time on the boards

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 546 posts
  • Name: Naz
  • Ford Model: FOCUS MK2
  • Year: 2005
  • Location: West Midlands

Posted 30 April 2014 - 03:12 PM

Well I've been quoted prices to have it fixed as they say it's a common issue.

I have 3 options, really only 2 as £150 is way off.

£79-£99 from Cluster Repair UK. 2years warranty
£80 from Revtonic. 1 year warranty
£150 from Cartronic. 2 year warranty.

You may have guessed I'm using Cluster Repair UK.

I have had some of the engineers tell me that it could be software or illumination pins. Does anyone have wiring diagram to know if the cabling in a focus mk2 to a mk2.5?

I'm gonna play with FoCom testing to see if it fixes it. Elmconfig seem to do nothing.

Sent from my HTC One_M8 using Ford OC mobile app

#15 JW1982

JW1982

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 444 posts
  • Name: Wilco
  • Ford Model: Focus MK2 First Edition
  • Year: 2005
  • Location: Other / Non-UK

Posted 30 April 2014 - 03:30 PM

The instrument cluster wiring of the MK2 and MK2.5 is exactly the same. There are no differences.

You could try to update the instrument cluster firmware to ROM 511 (big display) or ROM 511 (small display) first. If it is a software issue (which I doubt) this may solve the problem.


Until now I repaired about 15 times a MK2/MK2.5 instrument clusters by resoldering the connector to the circuit board. The symptoms on these clusters varied from the illumination not working (same as yours) to a flashing immobilizer light (car not starting).

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users