• Huge Range of Ford Parts
      Huge Range of Ford Parts
    • Savings Up to 15% Off For Members
      Savings Up to 15% Off For Members
    • 1000's Of Fords For Sale
      1000's Of Fords For Sale
    • Get Your Club gear
      Get Your Club gear
    • Join Premium & Save
      Join Premium & Save
    • Share Your Car Experience
      Share Your Car Experience

AdBlock Warning

Parts of this website do not function properly with AdBlock enabled on your device. To get the best user experience on our website, please disable Adblock for this website (domain) on your browser.


pagdodd

Titanium X Business Edition Dab Problem

147 posts in this topic

Just got into my mondeo and found that the dab part of the radio was not working again exactly the same time as Swilt 17051.It has worked since the 7th October without any problems.Just wondering if it is anything to do with the damp weather just like my reversing camera which does not work after shower of rain but works ok when it's dry.Going to book it in again tomorrow and see what bulls--- they give me again.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Im booked in for a week today, so will update once back..... felt like 90's this morning having to listen to TalkSport on MW! :-(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Switched radio on yesterday morning and to my surprise the dab part of radio is working ok again.Im"n convinced its damp thats my problem as the camera does not work every time we have a shower of rain,and the last time we had heavy rain a couple of weeks ago like the weekend the radio would not work for an hour or so ill just keep my fingers crossed for now and see what happens but I dont have much faith in it lasting for long.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok just got mine back, they couldnt fix it this time with Software so put me a new DAB Module in and all working fine Lets hope it lasts better than just a few months this time, but at least they have got it going.

Stoney871 likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesting they replaced the DAB module, maybe you had a "real" fault this time ? When you say they replaced the DAB module, is that a component of the combined radio/sat nav unit or the whole thing ?

Mine is still going OK since the s/ware reload a couple of months ago, but I have this nagging fear it's going to fail again at some point..................................

Share this post


Link to post
Share on other sites

They told me its some module sat behind the radio player, and as this is 2nd time its gone wrong for me in last couple of months they decided to take that step. Fingers crossed thats it sorted now!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I was beginning to hope that I had avoided this problem on my 2014 TitX, and then this morning, No radio! in fact No audio at all!. It appeared to have 'crashed' completely. It would not even respond to the 'Radio' display selection button. Using the Converse controls I could select Radio but changing stations did nothing other than affect the Converse display, It was stuck on the DAB band though. Everything other than Radio/Audio worked fine. NAV, Climate,Phone etc albeit No audio from any of them!.

Eventually when I reached the office, I pulled the fuse for the Audio/BT (F43 in the Engine compartment) and it's working again. :mellow:

If it happens again, I guess it's a trip to my friendly Ford dealer for the update... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

wow thats a worse case than mine, all that I had affected was DAB each time... After you pulled the fuse do you have to put a keycode back in or anything like that for radio? Or I guess that is only if you pull the battery... I never tried either on mine as I dont have a keycode although not sure if modern car radios still have them?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No keycode required these days. The audio system is linked to the VIN I believe

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have just picked up my 2015 mondeo with sync2. My DAB was working fine until tonight, I was listening to BFBS radio and turned on the rear windscreen heater and the sound went off, turned the screen off and the sound came on again. Is the DAB aerial on the rear screen?

Then, on the way home the DAB wouldn't pick up any stations, FM would. I turned the engine off and on again (old faithfill) and it worked again. Is this the start of problems?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi thats different to the issue I had, once my DAB went it went and never came back again until fixed at the garage..

Share this post


Link to post
Share on other sites

The problem on my 2013 model is similar Jon ro 20 09 when I switch rear windscreen heater on I get a lot of distortion on the dab radio stations making it Unlistenable , it works fine again when I switch it off also rear view camera won't work in wet/damp codicils this is after the car has been back to ford dealer several times .I'm just p---ed off with now probably buy another make of car next time.

Share this post


Link to post
Share on other sites

My 64 plate had the same fault as Swilt but has been fine since the latest software was installed. It's never been affected by the rear screen heater (maybe a function of the strength of digital signal). I agree that these faults are really frustrating. My previous 09 version of the same model didn't suffer any of these problems

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well mine has gone off again, after about 4 months. No reason.

Stopped the car, turned it off and got out, was only out for 5 mins, came back in and Dab wont work. Same as before, shows my saved channels on the screen but wont tune in to anything else, annoying thing is, it was only in the day before for a service. Now going to have to waste another day taking it back.

Coming up to a year next month so still under warranty thankfully, but as problem reported before shouldnt affect it anyway as they obviously havent fixed it yet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well mine finally succumbed to the DAB fault after nearly 2 years:sad:. It's getting the 'update' on Wed so we'll see how that goes...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 just bought a 14 plate titanium X Business Edition the other day and have the same problem, glad I read this thread, how have the car booked in :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have a mkV mondeo with the sync 2. The DAB works well but when you turn on the rear heated screen the DAB just stops working, it goes silent. As soon as you turn the screen off again it starts working. Any ideas why this would happen?

Sent from my iPad using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Quote

Well mine finally succumbed to the DAB fault after nearly 2 years:sad:. It's getting the 'update' on Wed so we'll see how that goes...

Sorry for not posting earlier but that update never happened, the dealer didn't have the right cable. Apparently it needs an 'old style' cable. Anyway to cut a log story short it finally got the update yesterday. I got fed up waiting, especially since the RDS-TMC packed up as well!. So anyway, yesterday it went in to have the TMC problem looked at. Luck had it that they'd just got the right cable so they did the DAB update. That has fixed the DAB ( for the moment ) and guess what, the TMC now works as well!. Talked to the technician who did the work and they've no idea why that fixed the TMC, since the DAB is a separate module!!. We concluded that it was probably some system reset that happended as part of the DAB update...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Disconnect the battery for a few minutes and it will work again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Very likely it will, but disconnecting the battery will mean that 'one-touch' windows will need resetting and the ecu will need to re-learn, amongst other things . Pulling fuse F43 ( Radio/BT/NAV system) in the engine compartment fuse box will probably achieve the same results without the side effects, it certainly worked when I lost all sound. However I don't see why I should have to do this, these functions should work and if they don't then Ford should provide the dealers with the means to fix them. Fortunately I have a small retail Ford dealer locally and he's good at getting things done. It's one of the few places left where you can actually go and talk to the technician whose done/going to do the job and discuss any problems. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well after nearly a year of it working and doing 400 miles today and it working really well, I popped into the Shop for some Milk came back to the car and DAB has gone!.   Ive rang the garage to see if the repair is under warranty but in meantime will try pulling the fuse! !Removed! off :-(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well update.

Rang Garage to ask if last years part is still under warranty there checking it out and calling me back tomorrow.  So in meantime I decided to try the pull the fuse option which I did only to realise I dont have the code for radio :-(

So a quick dash to the Garage and they offered to get the radio code for me for free, which meants having to take load of parts out to get the radio out to get a code for looking up the radio key code.

 

Anyway upshot is on pulling fuse and entering the code DAB is back!  so lets see how long for this time!... At least Ive talksport back for remainder of EURO's though (hopefully)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now