Jump to content


Photo

Hi To All New Newbe To The Forum .can Any One Help Me Please.!!!!

mondeoghia 2.5 lambda sensors help sussex breakers electrics ecu

  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 sharpsmondeo2014

sharpsmondeo2014

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 1 posts
  • Name: arthur
  • Ford Model: mondeo
  • Year: 2002
  • Location: Sussex

Posted 13 May 2014 - 06:39 PM

Hi to all .urgent help needed. Well I've pretty much always had fords mainly Granny's, two Zephyr's and two zodiacs I jumped head first (like a mug :angry:) into buying a mk3 02 Ghia Mondeo 2.5 off of Ebay, maybe some of you guys have seen it. Anyway I'm really regretting it. the

The more I investigate the more the bill is creeping up and im totally disheartened over it .main problems are lambda sensors . I know naff all when it comes to these new motors . I'm crap at electrics :wacko:and I havnt the foggiest on trying to read a fault  .Laugh if you wish. :rolleyes: Got home and found the thing had no side light bulbs!!  only two dipped beam, no main stop an tail nor dash lights they were all taken out. oh, and tail lights out x2 two. The handbrake not working ( I knew that bit as they said the ad!!!) oil seperater pipe shagged most of the pvc rubber pipes are split or shafted .The said handbreak cable turned out to be totally seized actuator's. By my reading the forum I noticed they suffer that prob. I can't find any where local to me to get the things west sussex from breakers .I don't want to get these bit second hand but the price of new is a joke. :rolleyes:
 so second hand it must be. ebay sell universal lambda sensors but as I said im crap at electrics so im gonna pass that one . I had a chap come and reset my ecu light was on .that's one bulb they left. :lol:after doing what ever they do he said that the lambda sensor had gone and off he went .ok havnt a scubby what it was so that was that then I find out it has two.? one befor the cat an one after.budget is nearly zero how the hell do I test these things ?whats the chances of both being u/s? :(sorry to be a paine but im at my whits end .when it comes to the pvc pipes I will get them new if I can sorce them or anyone knows where to get them .I know that someone is gonna say why not check this stuff befor we drov home . :unsure:it was a case of me being a total blind mug an just takin it for granted all was well with it.in my mind this was the car I wanted so now im stuffed I got no option but to go forward with it.I would be so greatful for any help . 



Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 BOF

BOF

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 301 posts
  • Ford Model: Mondeo
  • Location: Cambridgeshire

Posted 13 May 2014 - 08:08 PM

...Hi to all .urgent help needed. Well I've pretty much always had fords mainly Granny's, two Zephyr's and two zodiacs I jumped head first (like a mug :angry:) into buying a mk3 02 Ghia Mondeo 2.5 off of Ebay, maybe some of you guys have seen it. Anyway I'm really regretting it. the

The more I investigate the more the bill is creeping up and im totally disheartened over it ...

 

 

Hmmm. I suppose there's room here for a gentle reminder about being careful first and not having to have big regrets later - look before you leap, and all that - but I guess that you know that by now.

 

Flea Bay; well, let's just say I'm not that surprised.

 

...no side light bulbs!!  only two dipped beam, no main stop an tail nor dash lights they were all taken out. oh, and tail lights out x2 two. The handbrake not working ( I knew that bit as they said the ad!!!) oil seperater pipe shagged most of the pvc rubber pipes are split or shafted .The said handbreak cable turned out to be totally seized actuator's. By my reading the forum I noticed they suffer that prob...

Really. I've heard of people taking the light bulbs when they sell the house, but that's a new one on me. The dash lights can't have been an accident, either.

 

Just for my amusement, did the car have an MoT? I can't see how it can have a recent one, with that list of problems, can it?

 

OTOH, at least the seized actuators are understandable... bad news, but understandable.

 

But I'm guessing that the urgent help that you need isn't anything to do with light bulbs or the handbrake.

 

.main problems are lambda sensors... I had a chap come and reset my ecu light was on .that's one bulb they left. :lol:after doing what ever they do he said that the lambda sensor had gone and off he went .ok havnt a scubby what it was so that was that then I find out it has two.? one befor the cat an one after.budget is nearly zero how the hell do I test these things ?whats the chances of both being u/s? 

 

Both could be shot if they had run it on leaded petrol (as would the cat); but I can't see any good reason why they would do that...but, on the other hand, I can't see any reason that they would have done some of the other things, either. Don't forget the possibility that it is the wiring (and most will have a pair of sensor wires going to the ECU and a pair of higher-current heater wires from the ECU...and a fuse somewhere that could be blown...or taken out to use as a toothpick, if the rest of the story is anything to go by).

 

Note that if the high current wires are broken or the fuse is out, it could be that the system will work, it will just take a long time to get warmed up enough to work correctly, so if it suddenly starts working after, say, half an hour then you should check the high current stuff.

 

(What's a scubby, by the way?)

 

One approach would be to pull out the lead from one sensor and see if the light on the dash comes on (it may take a time); if the light doesn't come on, after a while, then there was probably something wrong. Then try the other one.

 

If one and only one shows a problem, then that seems to be your culprit. If either both or neither show up problems, then it will need more thought.

 

when it comes to the pvc pipes I will get them new if I can sorce them or anyone knows where to get them .

 

For the pipes that get really hot (for example, anything that goes to the exhaust), PVC will just melt or burn. For that, you'd be better off with silicone. Others are probably ok with PE.

 

I can't find any where local to me to get the things west sussex from breakers .I don't want to get these bit second hand but the price of new is a joke.

 

Have you thought of trying t'internet (I'm told it is awfully good)? Something like one of the following list of links could be helpful:

 

http://www.1stchoice.co.uk/find-a-part

http://www.breakerlink.com/index.php

http://www.breakerya...om/car-breakers

http://www.247spares...browse/engines/



#3 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 17,039 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 14 May 2014 - 08:55 AM

Crikey that does sound like quite a list!

 

With the bulbs, sounds like they swapped them for decent, then lost the originals. But the instrument cluster, I suspect they removed the bulbs so that they could ignore the warning lights that were on for the likes of the lambda sensor.

 

I would say stick with original sensors, they are slightly more expensive, but the tolerances are better and mean that when they are replaced, they wont flag errors relating to the sensor you replaced, unless there is another issue.

 

I would suggest have a look at my signature and look at the advice on buying a code reader. That way you can check what else is wrong.




Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have




Also tagged with one or more of these keywords: mondeoghia, 2.5, lambda, sensors, help, sussex, breakers, electrics, ecu

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users