Jump to content


Photo

Stalling Escort


  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 jocojohn

jocojohn

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 109 posts
  • Ford Model: focus
  • Location:

Posted 03 June 2009 - 10:45 PM

Hi, can anyone help with a problem my mate is having with his " V " reg Ford Escort 1.6

The problem is that the engine will stall every time he slows down for a junction etc. This has become progressively worse over the last month or so.

I went through the dashboard diagnostic check and under dtc was the number 5967 but all the fault codes in my haynes manual are 3 digit codes.

I suggested likely culprits may be the EGR valve or the idle control valve.

Can anyone suggest a way to narrow down the cause or what 5967 means.

Thanks, John

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...



Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 sammysamon

sammysamon

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 15 posts
  • Ford Model: ESCORT 1.4 LX MK 4
  • Location:

Posted 04 June 2009 - 11:06 PM

i think it may b either one of your air pipes has been torn or worn a way so mucks up the mixture,
one of the injectors might be blockt ,timing might b out or the idle jet ill look it up and ill let ya no try these theorys neva no 9 time out of ten it simples lol

#3 sammysamon

sammysamon

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 15 posts
  • Ford Model: ESCORT 1.4 LX MK 4
  • Location:

Posted 04 June 2009 - 11:08 PM

TRY A NEW FUEL FILTER :P

#4 MRME

MRME

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 5 posts
  • Ford Model: fiesta 35 td
  • Location:

Posted 04 June 2009 - 11:48 PM

if it has a ignition module it could be that if it happens when warm and gets worse but ok when cold

#5 vinnyvangough

vinnyvangough

    Ford Enthusiast

  • Moderator
  • 2,325 posts
  • Name: Steve
  • Ford Model: 2003 Focus TDCi, Escort Mk6 RS2000, Mk2
  • Year: 2003
  • Location: Devon

Posted 05 June 2009 - 03:32 PM

From what i can find the code is related to an idle mixture fault code.

My guess is that ICV (idle control valve) is playing up, most probably needs cleaning. I know mine needs doing on my 1.8 zetec and it wants to stall everytime i slow down to a halt or it revs from 400-1500 rpm and back down and up again and down and up and down etc etc.

I'd advise taking it off and giving it a good clean, replacing and see if this cures the problem.

Regards

Vinnyvangough

#6 jocojohn

jocojohn

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 109 posts
  • Ford Model: focus
  • Location:

Posted 06 June 2009 - 02:09 PM

Hi, thanks for those replies, I`ll pass the info on and let you know how it went, thanks, John

#7 etch87

etch87

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 12 posts
  • Ford Model: escort 5dr 1.6i lx 1996

Posted 17 June 2009 - 12:59 AM

Hi, thanks for those replies, I`ll pass the info on and let you know how it went, thanks, John

Hi everyone i have the very same problem with my 1.6 zetec its irritating! again it cuts out coming to junctions and runs really ropey until it warms up then its fine. The previous owner replaced the idle control valve not long ago so i replaced the oxygen sensor but made no difference and then i thought to replace the air flow metre bought it off ebay new put it on and the car ran worse loss of power not responsive and felt like it was running on 3 cylinders so put the old one back on!. I'm going give it a full service tomorrow so i'l try and clean the idle valve and check for split hoses.

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users