Jump to content


Photo
- - - - -

Help! Mk7 S1600 Power Steering Malfunction!?

Mk7 Zetecs Fiesta S1600 Fault Help

  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 imjamesbtw

imjamesbtw

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 20 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Ford Fiesta Zetec S1600
  • Year: 2010
  • Location: Essex

Posted 31 August 2014 - 07:24 AM

Popped to tesco last night, got in the car to drive off, push the ignition start button and the car beeps at me with a message on the dash saying 'steering malfunction, service now'. Then the whole thing goes dead and the ignition won't switch on. It's just out if warranty, done 30k miles, not due for a service for 3k miles. Recovery had to tow me home (so embarrassed), they checked the fuses, battery and no joy!
Anyone had this?? Not a happy bunny!

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 17,749 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 31 August 2014 - 08:20 AM

Sounds like a failed power steering pump but did you get any error codes?

#3 imjamesbtw

imjamesbtw

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 20 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Ford Fiesta Zetec S1600
  • Year: 2010
  • Location: Essex

Posted 31 August 2014 - 08:50 AM

Its electric power steering, so i hope its just blown a fuse somewhere!



#4 jeebowhite

jeebowhite

    Resident Loon

  • Super Mod
  • 17,749 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Sea Grey Mondeo MKIV 1.8TDCi 140ps Zetec
  • Year: 2007
  • Location: Kent
Contributor

Posted 31 August 2014 - 09:41 AM

I know the mondy has 3 fuse boxes think the fez has 2 but can't say for definite. Hopefully it's that or a bad earth somewhere

#5 imjamesbtw

imjamesbtw

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 20 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Ford Fiesta Zetec S1600
  • Year: 2010
  • Location: Essex

Posted 31 August 2014 - 12:09 PM

Fingers crossed! Being towed to the dealership tomorrow so I will let you know!!

#6 Minkibiz

Minkibiz

    Newbie

  • Budding Enthusiast
  • Pip
  • 7 posts
  • Name: Marcus
  • Ford Model: Ford Fiesta Zetec S
  • Year: 2009
  • Location: Hertfordshire

Posted 19 September 2014 - 03:26 PM

Hi James,

 

That sucks!

 

Did you get your issue fixed? What was it in the end? 



#7 CharlieFarlie

CharlieFarlie

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 119 posts
  • Ford Model: Mondeo 2.0 TDCI,

Posted 19 September 2014 - 06:14 PM

Always try a battery disconnect when anything like this happens.  Cars have quite some amount of computer power doing so can re set so many things. Worth a try !



#8 imjamesbtw

imjamesbtw

    Member

  • Budding Enthusiast
  • PipPip
  • 20 posts
  • Name: James
  • Ford Model: Ford Fiesta Zetec S1600
  • Year: 2010
  • Location: Essex

Posted 21 September 2014 - 11:19 AM

Power steering lock malfunctioned. Something to do with the keyless go. Had to have a new steering lock and keys re-coded. Bit of a joke for a 4 year old (4th birthday the day after it broke), 30k mileage car!

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have




Also tagged with one or more of these keywords: Mk7, Zetecs, Fiesta, S1600, Fault, Help

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users