Jump to content


Show
Photo

burning oil


  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 kenko

kenko

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 9 posts
  • Ford Model: Escort SI
  • Location:

Posted 08 July 2009 - 08:00 PM

Any help would be great. Hi guys, My 1997 (r-plate) escort 1.6 16v si started smoking blue during its emissions test, really bad @ approx 2500 rpm. , removed plugs and found no:- 3 cylinder full of oil, removed head and replaced all the valve stem seals on a whim hoping it wasn't rings lol decoked the head, re-lapped in the old valves and fitted new head gasket and retested. Still burning oil on n0:- 3 cylinder much to my dissapointment <_< . I've been told I can't fit new rings as the bottom end cant be stripped down due to the nature of these engines when they are put together from new?? It's not worth a new engine obviously, just hoping someone has had the same issue or has any ideas? cheers for now.

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 mintalkin

mintalkin

    Ford Enthusiast

  • True Ford Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • 3,464 posts
  • Name: mintalkin
  • Ford Model: mondeo tdci 130
  • Year: 2006
  • Location: Staffordshire

Posted 08 July 2009 - 08:37 PM

have you cleaned the pcv system as a blocked system will blow oil past worn rings
The easy test is to lay a light piece of paper over the open oil filler
with the engine running at idle. If your PCV system is good and clear,
the paper should stay sucked to the opening. If it bounces off, you
likely have bad rings on at least one cylinder .. OR the PCV valve is
clogged.

#3 kenko

kenko

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 9 posts
  • Ford Model: Escort SI
  • Location:

Posted 08 July 2009 - 08:52 PM

Thanks mate will give that a go and let you know what the outcome is. Thanks for the reply. Jake

#4 kenko

kenko

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 9 posts
  • Ford Model: Escort SI
  • Location:

Posted 09 July 2009 - 05:38 PM

took off the oil filler cap and placed a piece of paper over the neck on idle would not stay on, took out pcv pipe and small valve and checked them ok, still smokes like a good'en, lol guess this beauty has had its day, shame as its got great body work excellent interior and i've just put on, new cat/front road springs/rear wheel bearing,lower arms/new tyres/rear wheel arches and cills, gutted its got to go to scrap after all that as it just aint worth another engine.

#5 dtodd2112

dtodd2112

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 10 posts
  • Ford Model: Escort 1997
  • Location:

Posted 09 July 2009 - 07:19 PM

took off the oil filler cap and placed a piece of paper over the neck on idle would not stay on, took out pcv pipe and small valve and checked them ok, still smokes like a good'en, lol guess this beauty has had its day, shame as its got great body work excellent interior and i've just put on, new cat/front road springs/rear wheel bearing,lower arms/new tyres/rear wheel arches and cills, gutted its got to go to scrap after all that as it just aint worth another engine.


Id try these first,,, :rolleyes:
do a compression test to establish if there is much compression and to rule out any warped / cracked head oil passages that could cause leaks,,

look for damage on bores if you have head off to see if the piston rings are snapped,,,
if they are snapped ( usually there will be scrapes on bores,,, its a new engine,,

heres the good news,,, if they arent snapped and are just worn i would try these two products ( they do work as I have tried them and checked the compression after a few hundred miles and its increased it ,, but depends how serverely low it is,,, anyway, get yourself to halfords and buy some holts piston sealer compression paste, its like black toothpaste stuff that seals up the piston when put down the plug hole thus increases compression after 50 miles driving,,,, also try amtech oil additive from ebay, it fills in all the scratches and rebuilds the metal surfaces youd need about 1 litre of it added to fresh oil and filter,, its not cheap though,,,

worth a try before buying a new engine!!

#6 kenko

kenko

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 9 posts
  • Ford Model: Escort SI
  • Location:

Posted 13 July 2009 - 05:07 PM

Ok, Done a compression test and all 4 cylinders look good- 175 psi accross the board. Got some holts piston sealer anyway and followed instructions- still got heavy blue smoke (bad). I would guess that if the piston rings had gone i would get poor/low compression on that cylinder? So kinda stuck for where to go next with it, susspect i'll have to take the head back off and inspect with a fine tooth comb this time although I don't expect to find anything :blink: Anyone any ideas lol

#7 kenko

kenko

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 9 posts
  • Ford Model: Escort SI
  • Location:

Posted 15 July 2009 - 06:26 PM

Going to put a second hand engine in on saturday form a ford breakers, 100, can live with that :rolleyes:

#8 kenko

kenko

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 9 posts
  • Ford Model: Escort SI
  • Location:

Posted 18 July 2009 - 04:35 PM

Second hand engine in and running sweet, bit tapperty for about first 5 mins but settled down with new oil and filter (5w30). B)

#9 vinnyvangough

vinnyvangough

    Ford Enthusiast

  • Moderator
  • 2,325 posts
  • Name: Steve
  • Ford Model: 2003 Focus TDCi, Escort Mk6 RS2000, Mk2
  • Year: 2003
  • Location: Devon

Posted 18 July 2009 - 07:06 PM

Sound good buddy

#10 bob_series1

bob_series1

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 13 posts
  • Ford Model: Escort RS
  • Location:

Posted 23 July 2009 - 06:55 AM

Well done on the fix.

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users