• Savings Up to 15% Off For Members
      Savings Up to 15% Off For Members
    • Join Premium & Save
      Join Premium & Save
    • Huge Range of Ford Parts
      Huge Range of Ford Parts
    • 1000's Of Fords For Sale
      1000's Of Fords For Sale
    • Share Your Car Experience
      Share Your Car Experience
    • Get Your Club gear
      Get Your Club gear


Mental_Atom

Ford Sync Bt Audio Shenanigans

Recommended Posts

Hey Guys!

I'm having a weird issue with my Ford Sync... my phone connects fine over bluetooth for signal/SMS/etc. but whenever I try and play BT audio it immediately disconnects (but the other parts stay connected, like the signal display).

I can go onto BT audio with music paused and it'll say "Connect a device", but then the moment I press play it'll flash up for a second with the track/album name and then "Disconnect" so no audio comes through. It was working fine for ages just started doing this recently!

Any suggestions?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Had the same happen with my ST.

Took it Ford's who argued for ages saying it was my phone and then finally disconnected the battery and all was fine again.

Few months later it started happening again but when they hooked it up to the diagnostics they said they have to disconnect battery first which made it work again so no faults showed up! They said if it happened again they would replace the head unit.

I was getting a new car soon after anyway so didn't bother going back. Did manage to get it working occasionally by doing a few master resets in a row. Maybe give that a try for now.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Had the same happen with my ST.

Took it Ford's who argued for ages saying it was my phone and then finally disconnected the battery and all was fine again.

Few months later it started happening again but when they hooked it up to the diagnostics they said they have to disconnect battery first which made it work again so no faults showed up! They said if it happened again they would replace the head unit.

I was getting a new car soon after anyway so didn't bother going back. Did manage to get it working occasionally by doing a few master resets in a row. Maybe give that a try for now.

So try a master reset on the head unit and if that fails then take it to Ford? (or just unplug the battery for a hard reset to cut out the middle man)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah.. I had to do a few resets in a row to get it work.

If its the same as mine, disconnecting the battery is only a temporary fix so I'd just take it straight to ford. I'd also try a different phone just to confirm as they'll most likely ask this first.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah.. I had to do a few resets in a row to get it work.

If its the same as mine, disconnecting the battery is only a temporary fix so I'd just take it straight to ford. I'd also try a different phone just to confirm as they'll most likely ask this first.

Okay cool, I'll try that thanks! It was all going so well... I'm sure Ford will sort it though (hopefully).

I'm not too popular at my local dealer, I never buy from them but I only to go get then to do warranty stuff for free (and the occasional service) :P Ah well

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah.. I had to do a few resets in a row to get it work.

If its the same as mine, disconnecting the battery is only a temporary fix so I'd just take it straight to ford. I'd also try a different phone just to confirm as they'll most likely ask this first.

It got worse! Drove my car today for the first time since christmas and now the bluetooth won't work *at all* - In the SYNC menu its unticked, when I tick it it'll say it's on, then next time I look at the menu it's unticked again like it turned right off.. and naturally won't connect to anything now!

To Ford I go!

Share this post


Link to post
Share on other sites

It got worse! Drove my car today for the first time since christmas and now the bluetooth won't work *at all* - In the SYNC menu its unticked, when I tick it it'll say it's on, then next time I look at the menu it's unticked again like it turned right off.. and naturally won't connect to anything now!

To Ford I go!

Had the same issue with mine. My dad is a mechanic for Ford, he unplugged my bluetooth unit (under the glove box). Left it 5 mins and Haven't had a problem since

Share this post


Link to post
Share on other sites

Had the same issue with mine. My dad is a mechanic for Ford, he unplugged my bluetooth unit (under the glove box). Left it 5 mins and Haven't had a problem since

Yeah I'll take it to my local dealer and they can sort it out :) Don't dare try and do anything myself, especially not when they'll do it for free!

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4 January 2016 at 9:31 PM, Mental_Atom said:

Yeah I'll take it to my local dealer and they can sort it out :) Don't dare try and do anything myself, especially not when they'll do it for free!

I've just started having this exact same issue with my ST, Did you take it back to your dealer?

Share this post


Link to post
Share on other sites

HI Guys,

I had same problem on my Fiesta Zetec. All I did was took out the fuse for audio unit. Waited few minutes and plugged it back in again. Did a Master reset and everything is fine since then. Hope this helps.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now