• Share Your Car Experience
      Share Your Car Experience
    • Get Your Club gear
      Get Your Club gear
    • Savings Up to 15% Off For Members
      Savings Up to 15% Off For Members
    • Join Premium & Save
      Join Premium & Save
    • Huge Range of Ford Parts
      Huge Range of Ford Parts
    • 1000's Of Fords For Sale
      1000's Of Fords For Sale


martin2345uk

Do I have an alarm?

Recommended Posts

 

Few different ways

1. Go to https://www.etis.ford.com and enter your VIN number. If it comes up saying "Less Anti-Theft Alarm", then you don't

2. Leave a window open and lock the car. After a few minutes open the door from the handle inside. If it goes off, you have an alarm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Afaik all UK Mk7 Fiesta's have the perimeter alarm, which is triggered by any door, the boot or bonnet opening when the car is locked.

The ST has a thatcham alarm with interior motion sensors.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alex, according to etis my 2010 Zetec tdci doesn't have a permiter alarm as it states "Less Anti-Theft Alarm".

I've also tried openning the door when the car is locked and the alarm did not go off, so mine probably doesn't have one. I'd imagine there are certain models that include it as standard, but not all of them.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Another way to test alarms is to open the car door using just the manual key (not rcl buttons).
Do not put the key in the ignition (or do not place the key inside the car at all if it's keyfree) and wait.
If the alarm sounds then you will know.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have a mk7.5 price list jan 2015, alarm was optional on style and zetec at £100.  standard on other models except studio where it was not available at all. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

on my car to test. sit in car without key in ignition. lock doors with key fob. wait a couple of minutes, pull bonnet release, alarm sounds.  I did this so that I would know what it sounds like if I hear a car alarm in the night.  alas I have forgotten what it sounds like now. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I was messing around with forscan earlier and it appears the perimiter alarm is a feature that can be activated even if the car doesn't come with it.

My 2010 Zetec did not have an alarm, yet i was able to activate it using forscan. Tested with the open window method and the car behaved correctly.

I did come across the following bugs however that will need further testing to confirm their cause

  1. I get a notice saying "Bonnet open". My bonnet has a sensor on it, however it needs some "persuasion" to close fully after a minor bump, so the lock might need replacing on my car.
  2. I don't get an actual alarm sounding. The hazzard lights are flashing which indicates i'm missing the sounder. My horn has stopped working some time ago (before i activated the alarm) so will need to test again when i replace it. At this stage i'm unsure if the car needs a separate sounder for the alarm or it simply honks the horn when the alarm goes off.

I'm quite confident those bugs are limited to my car, but will let you know when i get to the bottom of them.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, giwrgos_ath said:

I was messing around with forscan earlier and it appears the perimiter alarm is a feature that can be activated even if the car doesn't come with it.

My 2010 Zetec did not have an alarm, yet i was able to activate it using forscan. Tested with the open window method and the car behaved correctly.

I did come across the following bugs however that will need further testing to confirm their cause

  1. I get a notice saying "Bonnet open". My bonnet has a sensor on it, however it needs some "persuasion" to close fully after a minor bump, so the lock might need replacing on my car.
  2. I don't get an actual alarm sounding. The hazzard lights are flashing which indicates i'm missing the sounder. My horn has stopped working some time ago (before i activated the alarm) so will need to test again when i replace it. At this stage i'm unsure if the car needs a separate sounder for the alarm or it simply honks the horn when the alarm goes off.

I'm quite confident those bugs are limited to my car, but will let you know when i get to the bottom of them.

I may be wrong but I have a suspicion that the alarm uses the horn as the sounder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is anyone getting problems with Etis,was going to check mine but where it gives you the info on the right and scroll to the bottom it say press the arrow

for more,like a drop down but nothing happens so cant have a look.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I also checked earlier today before I read the post above and found the same thing. The layout of the screen has changed since I last looked and it seems that you have to click on something else to see more than the basic details but as above when you click where it says nothing happens.

another thing which also happened before the recent change, if I use google chrome you have to put vin number in, the box for reg no does not appear.it does appear with internet explorer

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, isetta said:

I also checked earlier today before I read the post above and found the same thing. The layout of the screen has changed since I last looked and it seems that you have to click on something else to see more than the basic details but as above when you click where it says nothing happens.

another thing which also happened before the recent change, if I use google chrome you have to put vin number in, the box for reg no does not appear.it does appear with internet explorer

As for the reg number change the setting from US to UK through the start page and preferences and you can put reg in then.

Yes im getting the same problem no drop down just the basic details.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, thanks, I have now got the reg. no. option.  I am wondering if they have changed the system so that it only shows the more detailed info if you register and log in perhaps. Are you registered and logged in? (I am not)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Looks like a coding issue on the updated website. There appear to be some JavaScript errors on the details page, which probably break the "more details" button. Looking at the source of the page, the details are there, just hidden, so it's probably a temporary bug.

Share this post


Link to post
Share on other sites

checked again (not logged in). My current Fiesta says click to expand but does not expand to show the features.

A Focus I previously owned Y998XOT has the 'click to expand' part missing from the screen.

An Escort I previously owned R198HUF has the 'click to expand' part and when I click on it, it does go on to show the full list.

So I randomly looked at some cars for sale on Autotrader:  ML05XFA  works ok.  RX52CLJ works OK.  Newer ones don't seem to work.

Clearly it's not working in a consistent manner

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now