• Share Your Car Experience
      Share Your Car Experience
    • 1000's Of Fords For Sale
      1000's Of Fords For Sale
    • Savings Up to 15% Off For Members
      Savings Up to 15% Off For Members
    • Get Your Club gear
      Get Your Club gear
    • Join Premium & Save
      Join Premium & Save
    • Huge Range of Ford Parts
      Huge Range of Ford Parts

AdBlock Warning

Parts of this website do not function properly with AdBlock enabled on your device. To get the best user experience on our website, please disable Adblock for this website (domain) on your browser.


Recommended Posts

HI All

 

I tried to look on the forum for the signs and symptoms of the illness of my Ford but no real joy. My mondeo mk4 2008 2.0tdci has some starting problems, there are days where it start without problems at all, like a new car, but from time to time after few starts there is a dodgy one, it cranks up longer than usual and literally when the engine starts it cough's once. It seems to be on the right hand side of the engine bay ( when looking from the drivers position ) This is going on for couple of weeks now and started after stalling the engine in reverse. After stalling it didn't want to start at all, turning the key and not even single crank. Last Saturday was same situation, the car was driving lovely all day long, and suddenly it decided it will not start. I have checked all fuses in engine compartment ( visually and with the meter) disconnected the battery few times and nothing, so was just about to call RAC and tried one more time, hey ho, it started cranking and after 5 seconds of cranking it, the motor decided to start.

Reading up on the forum stating it's the starter motor, but if it was going bad i presume it wouldn't have good days. Also there is EML light showing up on the dash board when ignition on but goes off when engine runs, again, it's not ever time, just some times it decides,, hey i will shine. I tried to hook up the odbII scanner as i have one and there is no problems with it at all. The idle is 799-802 rpm - really steady and i am getting bit bored with the issue now.

 

I hope somebody here will be kind enough to assist me with the problem and hopefully can sort it without going to the garage.


 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Have you had the scanner connected whilst the EML is illuminated as not all codes are stored, some are on 'visible' to a reader when being displayed on the dash.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Damian

 

I have tried all, when ignition on, off, engine running etc. But the eml light comes on whenever it want and for most of the days it never comes on really confusing as can't locate the fault

Share this post


Link to post
Share on other sites

Now.

 

I have looked closely into the engine bay and there has been a mist of engine oil on top of the starter motor selenoid. I have cleared it up and wiped dry. Guess what. for two weeks now not a single problem starting up the engine, would engine oil make the circuit short?

 

now thinking where the oil spillage could be from as only place i can think of is the dip stick area.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now