Jump to content


DELRIO

Member Since 07 Sep 2011
Offline Last Active Sep 19 2011 10:13 PM
-----

Topics I've Started

04 Streetka Squeaky (Fan) Belt

12 September 2011 - 03:58 PM

04 plate StreetKa, 53,000 miles

when i start her up there is a squeaking noise coming from the drivers side of the engine bay, what i think is the fan belt. it goes away after a while once the engine has warmed up.

has anyone else experienced this and could it be related to my over-heating issue???

cheers in advance,

DEL

ps im checking coolant levels when engine is cold before each journey and its always fine.

04 Streetka Over-Heating

07 September 2011 - 06:00 PM

HI ALL, FIRST LET ME KICK OFF BY SAYING THAT I HAVE ALMOST ZERO MECHANICAL KNOW-HOW SO PLEASE KEEP ANY RESPONSES/ADVICE REALLY SIMPLE :D

I HAVE AN 04 PLATE STREET KA WHICH HAS DONE 53,000 MILES. IT STARTS FIRST TIME EVERYTIME AND HAS BEEN DRIVING TOTALLY FINE UNTIL RECENTLY.

ON A DRIVE FROM LONDON TO DEVON IT WAS FINE ONT HE MOTORWAY BUT WHEN WE HIT SOME SLOW MOVING TRAFFIC I NOTICED SOME STEAM COMING FROM THE ENGINE SO PULLED OVER AND CALLED THE AA. HE DETECTED THAT THE EXPANSION BOTTLE HAD SPLIT, PERFORMED A TEMPORARY REPAIR AND ADVISED ME TO GET A NEW ONE FITTED ASAP, WHICH I DID. NB THE TEMP WARNING LIGHT HAD NOT COME ON AT ANY POINT AT ALL!

THE CAR DROVE BACK FROM DEVON TO LONDON FINE, BUT THE OTHER DAY (WHICH WAS PARTICULARLY HOT) I WAS DRIVING IN SLOW MOVING TRAFFIC TO GET OUT OF LONDON AND SUDDENLY THE TEMP WARNING LIGHT CAME ON. I IMMEDIATELY PUT THE BLOWER ON FULL BLAST AND FULL HEAT, THE WARNING LIGHT THEN WENT OFF AND THEN I PULLED OVER AND POPPED THE BONNET TO LET THE ENGINE COOL DOWN A BIT. I LISTENED TO THE ENGINE AND IT DIDNT SOUND LIKE THE WATER WAS BOILING OR ANYTHING SO AFTER ABOUT 5 MINS WE CARRIED ON OUR JOURNEY ON THE A12 TO CHELMSFORD WITH BLOWER ON FULL BLAST. IT GOT A BIT HOT SO I TURNED THE BLOWER OFF BUT LEFT THE HEATER TURNED UP FULL AND ARRIVED IN CHELMSFORD FINE. ONCE THE ENGINE HAD COOLED I CHECKED THE COOLANT LEVEL AND OIL AND BOTH WERE FINE.

DRIVING HOME THE NEXT DAY I DECIDED TO TRY AN EXPERIMENT. ONCE WE WERE ALMOST BACK IN LONDON I TURNED THE HEATER DOWN TO COLD AND SURE ENOUGH A FEW MINS LATER THE TEMP WARNING LIGHT CAME ON! SO I PUT HEATER AND BLOWER BACK ON FULL BLAST HOT, LIGHT WENT OFF AND DROVE HOME.

HAVE CHECKED COOLANT LEVEL TODAY AND ITS STILL FINE. SO IM A BIT BAFFLED???

HERES SOME OTHER INFO THAT MIGHT HELP ONE OF YOU DIAGNOSE THE PROBLEM:

1) ON STARTING UP THE ENGINE THERE IS A LITTLE BIT OF SQUEAKING COMING FROM WHAT I THINK IS THE FAN BELT BUT THIS GOES AWAY ONCE THE ENGINE HAS WARMED UP.
2) TODAY I STARTED THE ENGINE UP AND LET IT IDLE FOR 10 MINS WITH HEATER TURNED DOWN TO COLD AND NO TEMP WARNING LIGHT CAME ON.
3) WHAT I BELIEVE TO BE THE WATER PUMP SEEMS TO BE VERY RUSTY AND I DONT KNOW IF THIS IS NORMAL???
4) BEFORE ANY OF THE OVER-HEATING AND TEMP WARNING LIGHT ISSUES I DID NOTICE THAT THE FAN SEEMS TO COME ON A LOT.

WELL I HOPE THAT LOT MAKES SENSE TO SOMEONE OUT THERE AND IF YOU HAVE ANY ADVISE I WILL BE EXTREMELY GRATEFUL!!!

PS I AM A FITNESS TRAINER AND BASED IN CENTRAL LONDON SO IF ANYONE READING THIS WANTS TO EXCHANGE PERSONAL TRAINING TIME FOR ENGINE MECHANICS TIME PLEASE POST ME YOUR CONTACT DETAILS.

THANKS IN ADVANCE,

DEL