Jump to content


StrictlyDirt3

Member Since 16 Feb 2013
Offline Last Active Feb 23 2013 10:42 AM
-----

Topics I've Started

Engine Rattle At Idle. Worried!!

22 February 2013 - 06:24 PM

Hi,

I have a 2001 Mk3 Mondeo petrol that has done nearly 70k. It is in great nick but..... about a week ago I have noticed a rattling coming from the engine ONLY at idle and ONLY when the engine is hot (not mildly warm, but hot). The rattling is irregular and sounds kind of like you are shaking a plastic box with a coin in it. The rattle doesn't seem to be contributing any vibrations. As soon as you gently press the accelerator the rattlings stops.

On closer inspection with the bonnet up, it sounds like it is coming from the belt area (to the left of the engine). These symptoms suggest a possible belt tensioner on it's way out or the more worrying scenario of the inlet manifold butterfly flaps breaking loose!!

I took the car to a mechanic yesterday and suggested these two possible scenarios. I got the car back today. The mechanic said there was excessive play on the tensioner so he fitted a new one. I was relieved and very thankful........only to come home just now and hear exactly the same rattle as before. The problem is not fixed and now I am very worried it could be the manifold flaps, even though I have spent money on getting the tensioner replaced!

So I have put it to this forum. I have tried to be as detailed as possible with the symptoms. Do these symptoms present themselves as a manifold flap problem in people's experience, or could it be something else?

I commute 120 miles daily on a round trip to and from work. Is it wise to continue this until I can get the car booked in for a weekend? (This weekend is too late).

Thanks in advance

Screen Wash Supply Pipe To Boot Leaking

16 February 2013 - 06:34 PM

Hi,

This is my first post on here. I have been elsewhere for this issue but no help so far.....

Regarding rear screen wash supply pipe on a Mondeo Mk3 2001 hatch back.

There is a flexible screen wash pipe within the hinge of the boot. It comes from the car body and plugs into the boot lid (eventually leading to the rear washer jet). This rubber pipe seems to be connected to the boot lid via a black plastic connector (which kind of sits in the boot lid). It is at this point / connection that I have screen wash leaking everywhere into the boot whenever I use it. There is a crack in the rubber pipe where the fluid is coming out.

BTW the jet is not blocked, as you will still see it exiting some of the screen wash.

I thought I could simply pull the rubber pipe off and replace it BUT..... for the life of me I cannot remove it. It seems to be moulded on. I have even used a screwdriver to try and prize the plastic connector out but no luck at all. It is difficult also to get to it due to the limited space - and I have small hands lol!

Has anyone else come across this (long shot)? And if so any guidance would be much appreciated.

Many thanks in advance.....

A pic is below:

Posted Image