Jump to content
Do Not Sell My Personal Information


P1412 EGR valve problems.


asmad
 Share

Recommended Posts

Hi,

I have an 06 fiesta 1.4 tdci. 94k on the clock. Recently the engine management light came on. After a week it went off again for a while but now the EML is always on. Using the Torque app it gave a fault code p1412 (sticking EGR valve I believe) The car is still driving perfectly fine, so I'm thinking the valve must be stuck in the closed position. 

I pulled the valve out last week and gave it a good clean. To be honest, it wasn't overly sooted up and the valve could easily be turned by hand and didn't appear to be sticking. Put it back together and 50 miles later and the EML is back on and its giving the same fault code. 

So, I'm thinking the electronic side of the EGR must be faulty and had a look online for a replacement. See quite a few on eBay and I'm wondering if the ones costing around £40-£45 are any good?

Any thoughts or advice would be greatly appreciated. 

Thanks. 

Edited by asmad
Spelling mistake
Link to comment
Share on other sites


I once had the engine light come on on my mk6.5 fiesta 1.6 TDCI and it came with a fault with the EGR. I deleted the code and since then it has never come back. Try deleting the code and see if it comes back. There's a company called Hdi tuning which can map out the EGR. 

I've opened up my Egr (exactly the same as in the 1.4 diesel) and unscrewed the top motor and cleaned it from there. It was easy to move the pins from the top but after cleaning it I was able to move it with just finger pressure. 

DSC_0112.JPG

Link to comment
Share on other sites

 

26 minutes ago, zain611 said:

I once had the engine light come on on my mk6.5 fiesta 1.6 TDCI and it came with a fault with the EGR. I deleted the code and since then it has never come back. Try deleting the code and see if it comes back. There's a company called Hdi tuning which can map out the EGR. 

I've opened up my Egr (exactly the same as in the 1.4 diesel) and unscrewed the top motor and cleaned it from there. It was easy to move the pins from the top but after cleaning it I was able to move it with just finger pressure. 

DSC_0112.JPG

Thanks for replying zain611. Yes, when I removed the motor from on top and cleaned it, it was very easy to move with little pressure. 

 

I've deleted the fault code a couple of times but it comes back quickly showing as a pending fault in the torque app. Few days later the light comes on again. 

Link to comment
Share on other sites

I'm not too sure then. Might see if getting another EGR might solve the problem. I've actually blanked mine and I haven't got any engine light come on so probably the ECU just looks at the function of the EGR

Link to comment
Share on other sites

Is there a MAF on the 1.4TDCi?

There isn't a MAF on the 1.6 TDCi in the Fiesta which is why you can get away with blanking them as long as the electric part still works.  If the electrionics are broken the only option is to replace unfortunately.

Link to comment
Share on other sites


6 hours ago, TomsFocus said:

Is there a MAF on the 1.4TDCi?

There isn't a MAF on the 1.6 TDCi in the Fiesta which is why you can get away with blanking them as long as the electric part still works.  If the electrionics are broken the only option is to replace unfortunately.

Yes there is definitely a MAF on the 1.4 so I guess I'll need to order a replacement EGR.

I'd thought of blanking it but figured if its giving the fault code, then blanking wouldn't make a difference. Think the ECU measures the voltage when the EGR opens and closes and knows its not working.

If I unplug the EGR it gives a fault code for high voltage. (And runs quite poorly) but the p1412 frozen EGR code doesn't reappear. 

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, asmad said:

Yes there is definitely a MAF on the 1.4 so I guess I'll need to order a replacement EGR.

I'd thought of blanking it but figured if its giving the fault code, then blanking wouldn't make a difference. Think the ECU measures the voltage when the EGR opens and closes and knows its not working.

If I unplug the EGR it gives a fault code for high voltage. (And runs quite poorly) but the p1412 frozen EGR code doesn't reappear. 

Yeah that's right, blanking it won't help if the electronic part is faulty.  And with a MAF it can also see that there's not enough air being recirculated when the EGR should be open.  I haven't tried a cheap EGR personally but for £40 I think I'd probably give it a go.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 5/31/2018 at 12:40 PM, TomsFocus said:
On 5/30/2018 at 8:40 PM, asmad said:

Hi,

I have an 06 fiesta 1.4 tdci. 94k on the clock. Recently the engine management light came on. After a week it went off again for a while but now the EML is always on. Using the Torque app it gave a fault code p1412 (sticking EGR valve I believe) The car is still driving perfectly fine, so I'm thinking the valve must be stuck in the closed position. 

I pulled the valve out last week and gave it a good clean. To be honest, it wasn't overly sooted up and the valve could easily be turned by hand and didn't appear to be sticking. Put it back together and 50 miles later and the EML is back on and its giving the same fault code. 

So, I'm thinking the electronic side of the EGR must be faulty and had a look online for a replacement. See quite a few on eBay and I'm wondering if the ones costing around £40-£45 are any good?

Any thoughts or advice would be greatly appreciated. 

Thanks. 

Just an update on the eBay EGR valve. Cost £42 with free postage. The valve is fitted and seems to be working well

The face of the new EGR which bolts to the engine seems to be slightly misaligned as the metal gasket doesn't quite line up with the opening. But it was close so I stuck it in and alls good. Hopefully it'll stay that way. 

Thanks for the advice 

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Hi

I've had the engine light on since December with this code  p0404

I've checked it today I also have p1412 as well now.

Did the new egr sort the problem out ?? 

Cheers Andy 

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Andyh01 said:

Hi

I've had the engine light on since December with this code  p0404

I've checked it today I also have p1412 as well now.

Did the new egr sort the problem out ?? 

Cheers Andy 

The original poster hasn't reported back with any problems so probably the new EGR helped. Don't take my word though. Try cleaning it out first though to see if that helps 👍

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




×
×
  • Create New...

Forums


News


Membership