Jump to content
Do Not Sell My Personal Information


Sync Display restarts randomly


Lebadoo
 Share

Recommended Posts

Oh great hive mind, i seek your advice!

I've retrofitted sat nav to my 2014 Fiesta Mk7.5 Titanium, replacing the 4.3" sync display screen (FCDIM) with the 5" one - did this at the end of october and fitted a reversing camera too. I've also swapped my APIM/Bluetooth module for a newer one that supports the track/artist names over bluetooth. Everything has been working absolutely fine until new years day, where the display has started to randomly reboot itself. After a couple of minutes of being on (regardless of car moving/not moving, engine running/not running) and functioning perfectly it flashes, goes to black. Most of the time it then reboots and goes back to the start screen with the blue rectangles on it (sleep screen), and occasionally just stays off until you press the power button on the controls.

A friend of mine has suggested that the canbus wires that activate whether the screen should be on/off are shorting, but then I'd assume that i wouldn't turn off when locked or come on with ignition in the first place?

Plugged in forscan, the codes I get is the same in the Audio Control Module (ACM), Instrument Panel Cluster (IPC) and Accessory Protocol Interface Module (APIM). They all read "U0257 - Lost Communication With Front Controls / Display Interface Module". If the screen is black (completely off not just sleeping) it is present at time of request and if the screen is on then it's a previously recorded dtc that will clear until the problem happens again.

I've ran self tests on all the connected modules (ACM, APIM, FCDIM) and the FCDIM gives the error "Code: B119E - FM Reception; Additional Fault Symptom: - No Signal ". I'm pretty confident therefore that the problem is limited to just the screen module as when the screen reboots itself, the radio station will keep playing, until the screen has come back on and then the ACM then has to work out what the screen is now saying (usually the same radio station as before it rebooted).

I've tried pulling the various fuses all at the same time to get resets, doing resets by the menu options on the screen itself and have performed module resets via forscan and the problem persists.

At the same time as all of this, the FCDIM/screen now tells me that my SD card for the maps is faulty with the error that you usually get when you take out the SD card. No amount of turning off ignition putting the card back in has solved this. I've even taken the screen out, disassembled it down to the circuit boards to see if there were any obviously burnt out chips or capacitors and there was not.

Has anyone else had an electrical gremlin like this before? Should I try just replacing the screen with another or get some extra help? If it is beyond me - does anyone have any reputable automotive electricians that would fix this kind of thing? I'm expecting ford dealers not to touch it purely because "the car didn't come with that screen", and they'll probably just go on a costly part replacing spree too.

Thanks guys,

Liam

 

Link to comment
Share on other sites


So it turns out it's only restarting when the SD card is in the slot. This is actually a relief to be honest as I thought the whole thing was damned. At least I can still use my bluetooth reliably.

I've yet to try other SD cards to see if it's the slot/reader that's faulty or my SD card. If it is the slot, and having a card inserted shorts it then I'll take the screen unit apart again and have a closer look at the slot. I doubt it's the GPS chip as the settings still show # of satellites connected etc. Could end up buying another screen of there's nothing obvious but I'm not sure it'll be worth it unless I can get one for less than £50

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Did you ever get a resolution to this?

I've got a 2017 Mk7 Fiesta and a couple of months ago it started doing the same thing too. Similar to you, I found that having the SD card in the slot causes the screen to restart constantly, but I also found that even without it in there, the unit would still restart after a while.

I actually took the car to the garage in Hartwell garage in Hereford to get it fixed - they replaced the screen and the SD card and while it seemed to work fine again for a week, the problem has now reoccurred. I'm fortunate that it's still within the manufacturer's warranty but it still is definitely a hassle.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Hi. I had the same with my MK7 ST3. After a bit of messing doing factory reset, taking the fuse out and re installing sync. I found that if you clear the data on the navigation settings as in clear destinations hey presto it stays on and does not re boot. Give it a go anyone who has this issue. Guess it’s possible the memory was full??  

Link to comment
Share on other sites

Hi I just purchased a 2017 66 plate ST on Saturday, whilst at the seller everything seemed fine, on the long drive home however the sync screen kept going off and system reboots.

I have checked everything and I had been googling to try and find some help, so pleased to read this as now it could be your solution helps me.

I started to notice the behavior as I entered my home address as I left B'ham and set off, within about 10 minutes it restarted and that continued roughly every 7 minutes.

Earlier today (before I read this) I had input yet another destination and the reboots seemed to become quicker. I am hoping to test this solution in the morning and praying it resolves it.

I had spoken with local ford dealer and was looking to book it in to be looked at, the cost of replacing sync module estimated at around £450 - £550 the service tech quoted

Link to comment
Share on other sites


Hi I just purchased a 2017 66 plate ST on Saturday, whilst at the seller everything seemed fine, on the long drive home however the sync screen kept going off and system reboots.

I have checked everything and I had been googling to try and find some help, so pleased to read this as now it could be your solution helps me.

I started to notice the behavior as I entered my home address as I left B'ham and set off, within about 10 minutes it restarted and that continued roughly every 7 minutes.

Earlier today (before I read this) I had input yet another destination and the reboots seemed to become quicker. I am hoping to test this solution in the morning and praying it resolves it.

I had spoken with local ford dealer and was looking to book it in to be looked at, the cost of replacing sync module estimated at around £450 - £550 the service tech quoted

 

Took battery off as well last night reset Navigation this morning after putting battery on, at first I thought it was ok, but as I opened Sync menu it restarted, so looks like I will have to go to Fords route unless I can swap out this sync module. If anyone has any other info please help. Thanks J

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
20 minutes ago, Jedimike18 said:

Did anyone get a solution, I'm having the same issue with my mk7 fiesta. Thanks 

Exactly the same? Usually when people say they have the same issue, it turns out their symptoms are slightly different and end up with a solution that was nothing to do with the OP.

For example, have you been retrofitting a new unit like in the above post? Do you have the same fault code as the OP?

Tbh I suggest you start your own topic to keep everything more organised.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

 The Ford Garage in Bolton think (in my car's case) is due to the car's battery only retaining 11% charge.  When I get the car back from its service I guess I'll find out.  Fingers crossed!

  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

50 minutes ago, Pete5443 said:

is due to the car's battery only retaining 11% charge.

So I guess your car doesn't ever start ?

Ford - Battery SOC.JPG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




×
×
  • Create New...

Forums


News


Membership