Glennington

Understanding Mk7 Stereo Connections and upgrade help

Recommended Posts

Hi all,

I know there are alot of discussions about upgrading fiesta stereos to the Sony model but I would also like to ask. My Fiesta is a mk7 1.25 Zetec 61 reg (first registered January 2012)

I would like to replace my stereo (see picture) AA6T-18C815-GB (Silver fascia stereo with bluetooth and voice control) (and red matrix display) with a Sony Fiesta stereo (E1BT-18C815-HK) (see picture) (with colour LCD display)

I will be replacing the fascia, head unit (silver box) and the display.

Will this be a matter of plug and play? Will I have to change a few parameters in the central configuration using Forscan? Will my SYNC module work (or is just called a bluetooth voice control module ( is it pre-SYNC days?)) (see picture attached of my current module)?

I have also found that my original stereo has the exact same connections as the Sony one. However one of the sockets is not used (the large one next to the black and white connectors) (I do not seem to have the plug for that in my wiring loom)

Could someone also tell me what each of the connections are for? I've been trying to find information about this but with no luck. - There seems to be alot of variations of connections in the mk7 stereos.

P.S. I also found a redundant plug behind my glovebox - the red connector (see pictures) - does anyone know what this is for?

See pictures here: https://imgur.com/a/h37sG70 (Sorry, upload limit here is 2mb, not enough for my camera pics)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

If anyone could point me in the right direction for mk7 stereo connection info, that would be great!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi there. Looks like you already have the DAB head unit? The fascia and screen should just be plug and play regardless. As for your mystery connections the black and white are FM/DAB connectors whilst the socket next to them is for sync as far as i'm aware.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think you’ll need a new Sync module to get full function. Get one that’s Sync 1.1 compatible so you can get track names through bluetooth. Modules D1BT or newer. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the reply guys

My unit already displays track names over bluetooth...

6 hours ago, craigh33 said:

Hi there. Looks like you already have the DAB head unit? The fascia and screen should just be plug and play regardless. As for your mystery connections the black and white are FM/DAB connectors whilst the socket next to them is for sync as far as i'm aware.

Which one is the DAB connector? (the white one?) Does this mean I already have a DAB antenna? Do you reckon the module I have is not a SYNC module?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cant be sure if there is nothing plugged in but the head unit is capable as it has both fm (black) and dab (white) connectors.

The module you have is one of the early bluetooth modules that is not sync capable. The late ones look like this.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Craig,

Oh I see, guess I can get a SYNC 1.1 for around 30 quid.

I forgot to mention, I do have a white connector plug (it was plugged in to the back of the head unit).. bit weird since my stereo does not give me the option to access DAB.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi all,

The new unit came today and I have just installed. Unfortunately the LCD did not arrive... I have contacted seller, waiting for response.

It seems the as soon as I turn the stereo on with or without ignition, the display is stuck at the splash screen, the stereo will not do anything no sound etc.

I still have the option to go to menu settings for vehicle, clock, display and messages, just no stereo..

I have tried disconnecting the battery, waiting a few minutes and reconnecting but nothing...

Also tried pulling out no. 21 fuse and reinstalling but still nothing... (I have the type 1 fuse box) https://www.autogenius.info/ford-fiesta-mk6-2008-2017-fuse-box-diagram/

Any ideas? Perhaps I need a SYNC 1.1 module? Or do I need to do some configuration on Forscan?

2019-02-12 20.01.29.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pretty sure you need to change a setting using Forscan. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, once my ELM327 lead comes I will update a setting in the Central Configuration - if I can find the relevant parameter.

However, I have just tried using the new LCD. Similar to what is shown in pic below.

Image result for stereo fiesta lcd

It seems if I install the new LCD in my old head unit then the stereo doesn't even turn on!

If I install the old LCD in the new head unit I get a frozen screen (as described above).

If I install the new LCD in the new head unit, the stereo turns on (I can hear it) (AUX does not work though, the button doesn't do anything, possibly because of incompatible SYNC module with head unit) but no display! - LCD does not turn on at all.

Do you think the reason for no display on the LCD is only due to the configuration set in the BCM i.e. I've just gotta change a setting using Forscan?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

On 2/15/2019 at 9:32 PM, Glennington said:

Ok, once my ELM327 lead comes I will update a setting in the Central Configuration - if I can find the relevant parameter.

However, I have just tried using the new LCD. Similar to what is shown in pic below.

Image result for stereo fiesta lcd

It seems if I install the new LCD in my old head unit then the stereo doesn't even turn on!

If I install the old LCD in the new head unit I get a frozen screen (as described above).

If I install the new LCD in the new head unit, the stereo turns on (I can hear it) (AUX does not work though, the button doesn't do anything, possibly because of incompatible SYNC module with head unit) but no display! - LCD does not turn on at all.

Do you think the reason for no display on the LCD is only due to the configuration set in the BCM i.e. I've just gotta change a setting using Forscan?

 

 

Hi there, any luck getting this to work?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, M.Thompson said:

Hi there, any luck getting this to work?

Hi Matt,

I've received the ELM327 USB adapter and have got to the Central Configuration (main) window.

I will probably play around with installing the new Sony head unit this weekend.

I'm still not certain what parameter I need to alter in the central configuration though. I have attached a print screen of the two parameters that I probably need to change but I would like to get some clarification.. if anyone knows?

Is it (with Sony Head unit installed):

Digital Radio Receiver: Value 02 - DAB Radio System with PTY EU and ROW

In Car Entertainment: Value 14 - High level CD and AM/FM Radio Branded

?

 

 

1093443592_ForscanCentralConfig(main)5.thumb.png.eba069ac6ffaab4e987a0aa40828f6e0.png

 

732762529_ForscanCentralConfig(main)4.thumb.png.83f9bef0215ea4dfe8a86b9615134223.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is my upgrade for my facelift fiesta, just plug and play

I put gps too.

 

Forscan put on engineering mode, not normal.

I think you need to change the touchscreen option, to color maybe, see the option there.

ipc option, choose branded, so the button 7,8,9,0 work on sony head.

 

The big connector next to white and black plug is for bluetooth

 

 

 

SV_107685541417613-0.jpg

IMG_20180508_173200.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've been fiddling around with the following PIDs in the Central Configuration:

In Car Entertainment: Changed from "High Level CD (single) and AM/FM radio" to "High Level CD and AM/FM radio Branded"

Bluetooth handsfree: Changed from "BT/VC Phone Interface + USB Connection" to "BT/VC + Info + Navigation"

Digital Radio Receiver: Changed from "Without Digital Radio System" to "DAB Radio System with PTY EU and ROW"

None of this has helped in anyway - infact the colour LCD does work with my new head unit but there is no backlight, nor any illumination of the lights behind the fascia buttons. It worked before when I said it does not come on, it does it was just very dark.

@fgservo - I don't think that connection is for bluetooth, - since it isn't used with my old head unit which has bluetooth and voice connectivity.

I think the reason I have no backlight - is due to the PID: Touchscreen: I need to change it to "MFD high"? I however only have 3 options: 01- Not configured, 02- Without Display, 03- With Display - No Touchscreen. I don't have any other options....!?

Touchscreen.thumb.png.2785c5be6710793b0f65d47e09977c5b.png

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I forgot to tell, my head unit is the same that came with the car, have usb conection, i can't install sony head unit because i lose the usb.

But i already have the complete loom (i guess) to change the head unit and have bluetooth and usb, need time to do that.

I have other option in forscan, i already have MFD 2 active.

 

Did you try to keep the head unit, only change facia and lcd?

IMG_20180508_170200.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@fgservo
I've tried installing the new LCD with my original head unit and with the new head unit. I've installed the new fascia with both head units.

When I install the new LCD with the old head unit, nothing happens, the stereo does not turn on. I get a few dashed lines on the top left of the LCD and no backlight.

When I install the new LCD with the new head unit, the stereo turns on, the radio and CD works but no AUX (probably due to incompatible SYNC module). The LCD works but with no backlight and the  fascia buttons do not light up.

I believe I don't have the extra options for the Touchscreen parameter because my car is a pre-facelift model.

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is the head unit (E1BT-18C815-TE) from the sony, that conector as you see is for the bluetooth (square big one)

 

IMG_20190224_191641.thumb.jpg.6c9bd96d2c9fddebbb489eb507d4ac3a.jpg

 

IMG_20190224_194153.thumb.jpg.7ab9c87e24716cb8c8b6d55b7dee261f.jpg

 

Existing conections below the head unit

IMG_20180621_200329.thumb.jpg.651e7fa09f38689c4de45f487a5b0d1a.jpg

4.thumb.jpg.311da1cb2d4fa14688384e6386a82831.jpg

 

If you dont have other options in Forscan, probably the loom is different.

 

The mysterious gray conector, you need to unwrap and see the length and see here it goes, probably the A pilar

Share this post


Link to post
Share on other sites

@fgservo

Thanks for all them pictures and trying to help me out! Yeh, I think the reason I don't have the extra options for the Touchscreen PID is due to an older wiring loom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.