PLB

Emergency Call System Malfunction.

Recommended Posts

The Information Display in my 4 month old Mk4 focus has just started showing the following information.

1589851986_ErrorMessage.thumb.JPG.329dd006a15e11cfe5e2d586e09147e4.JPGl

This error has also caused the following audio issues with my Sync 3.3

No Touchscreen Beeps

No Sync 3 Voice Request or Confirmation Prompts.

No Sat Nav turn Information Prompts or confirmation beeps.

No Phone Receive Audio or Text Read out Audio

I have carried out a Sync 3 factory reset but problems are still present.

I will arrange for my dealer to take a look ASAP, but has anyone else experienced this problem or have any ideas as to what it’s likely to be.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Not seen that before, I would try removing the fuse in the first instance, or disconnect the battery for 5 mins. The code is built into the APIM\BCM so it will reset itself fine.

To quote the IT crowd "Have you tried turning it off and on again"

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minutes ago, Jonro2009 said:

Not seen that before, I would try removing the fuse in the first instance, or disconnect the battery for 5 mins. The code is built into the APIM\BCM so it will reset itself fine.

To quote the IT crowd "Have you tried turning it off and on again"

 A master reset may work just as well

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, pragmatix said:

 A master reset may work just as well

Thanks, but if you mean a sync 3 master/factory reset I have tried that but it made no difference.

To honest I don't think it’s a Sync 3 problem but I may be wrong.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, PLB said:

Thanks, but if you mean a sync 3 master/factory reset I have tried that but it made no difference.

To honest I don't think it’s a Sync 3 problem but I may be wrong.

 

What version of thecsoft ware are you on,? 3.3 is the latest i believe. Have a look here. https://www.ford.co.uk/owner/resources-and-support/sync-bluetooth/update#/

Share this post


Link to post
Share on other sites

36 minutes ago, pragmatix said:

What version of thecsoft ware are you on,? 3.3 is the latest i believe. Have a look here. https://www.ford.co.uk/owner/resources-and-support/sync-bluetooth/update#/

I am on 3.3, Build 18351 which I believe is the latest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Version 3.3 Build 19052 is available on the Sync update site as of this morning

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, the latest.

My car has been parked on my drive for most of yesterday and overnight.

Just got into the car this morning and the error message is not showing and everything appears to be back to normal.👍

Looks like it must have somehow reset itself some time yesterday or overnight.

I wonder if there is a form self-checking/housekeeping that goes on in the background when the car is parked.

BTW, I have automatic updates disabled.

Strange.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, ianincheshire said:

Version 3.3 Build 19052 is available on the Sync update site as of this morning

Thanks for the information.

Yes, I have just checked and it looks like its available for me to.

I will check it out later.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've been maintaining a list of confirmed bugs / recalls etc. in a Finnish Ford forum for the new Focus Mk4.

It's a known bug in car software. Have the module software upgraded at your dealership.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.