PLB

Emergency Call System Malfunction.

Recommended Posts

The Information Display in my 4 month old Mk4 focus has just started showing the following information.

1589851986_ErrorMessage.thumb.JPG.329dd006a15e11cfe5e2d586e09147e4.JPGl

This error has also caused the following audio issues with my Sync 3.3

No Touchscreen Beeps

No Sync 3 Voice Request or Confirmation Prompts.

No Sat Nav turn Information Prompts or confirmation beeps.

No Phone Receive Audio or Text Read out Audio

I have carried out a Sync 3 factory reset but problems are still present.

I will arrange for my dealer to take a look ASAP, but has anyone else experienced this problem or have any ideas as to what it’s likely to be.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not seen that before, I would try removing the fuse in the first instance, or disconnect the battery for 5 mins. The code is built into the APIM\BCM so it will reset itself fine.

To quote the IT crowd "Have you tried turning it off and on again"

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minutes ago, Jonro2009 said:

Not seen that before, I would try removing the fuse in the first instance, or disconnect the battery for 5 mins. The code is built into the APIM\BCM so it will reset itself fine.

To quote the IT crowd "Have you tried turning it off and on again"

 A master reset may work just as well

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, pragmatix said:

 A master reset may work just as well

Thanks, but if you mean a sync 3 master/factory reset I have tried that but it made no difference.

To honest I don't think it’s a Sync 3 problem but I may be wrong.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, PLB said:

Thanks, but if you mean a sync 3 master/factory reset I have tried that but it made no difference.

To honest I don't think it’s a Sync 3 problem but I may be wrong.

 

What version of thecsoft ware are you on,? 3.3 is the latest i believe. Have a look here. https://www.ford.co.uk/owner/resources-and-support/sync-bluetooth/update#/

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minutes ago, pragmatix said:

What version of thecsoft ware are you on,? 3.3 is the latest i believe. Have a look here. https://www.ford.co.uk/owner/resources-and-support/sync-bluetooth/update#/

I am on 3.3, Build 18351 which I believe is the latest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Version 3.3 Build 19052 is available on the Sync update site as of this morning

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, the latest.

My car has been parked on my drive for most of yesterday and overnight.

Just got into the car this morning and the error message is not showing and everything appears to be back to normal.👍

Looks like it must have somehow reset itself some time yesterday or overnight.

I wonder if there is a form self-checking/housekeeping that goes on in the background when the car is parked.

BTW, I have automatic updates disabled.

Strange.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, ianincheshire said:

Version 3.3 Build 19052 is available on the Sync update site as of this morning

Thanks for the information.

Yes, I have just checked and it looks like its available for me to.

I will check it out later.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've been maintaining a list of confirmed bugs / recalls etc. in a Finnish Ford forum for the new Focus Mk4.

It's a known bug in car software. Have the module software upgraded at your dealership.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/20/2019 at 11:42 AM, PLB said:

Thanks for the information.

Yes, I have just checked and it looks like its available for me to.

I will check it out later.

Did you get this issue sorted?

I'm having the same issue, I took it to Evan's halshaw a month ago. They claim the part is on back order but I'm guessing they dont actually know what it is.

I've had software updates which didn't fix it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

If it's just the message showing, it's probably the emergency call button internal failure, they are on back order quite often . 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Quigzz said:

Did you get this issue sorted?

I'm having the same issue, I took it to Evan's halshaw a month ago. They claim the part is on back order but I'm guessing they dont actually know what it is.

I've had software updates which didn't fix it.

I have only had the problem show a couple of times since new but on each occasion it has mysteriously cleared itself overnight as explained in my previous post dated May 20th.

In your case is the message below showing every time you start your vehicle.

1589851986_ErrorMessage.thumb.JPG.329dd006a15e11cfe5e2d586e09147e4.JPG

 Apart from the message above does the emergency call button permanently glow bright red.

(Normally it should initially glow bright red and then dim.)

Do you also get the following audio problems.

No Touchscreen Beeps

No Sync 3 Voice Request or Confirmation Prompts.

No Sat Nav turn Information Prompts or confirmation beeps.

No Phone Receive Audio or Text Read out audio.

If you get the error message and also get the above audio problems (as I did) I stand to be corrected but I doubt it would be the emergency call button.

What part have they on back order?

Also, please let us know how things go as I may be just lucky that the issue has temporary gone away for me but I would like to know if there is an official fix.

Share this post


Link to post
Share on other sites

got mine booked in for thursday as I have had this error twice, only had my focus for 3 weeks. It goes but taking it in anyway to see if a reset or something will help. Did you get anywhere with yours?

I've also had the sync3 freeze on me to a point that I couldnt change anything unless using the steering wheel so I wonder if this is related?

Appreciate the post about its a known bug, will bring this up when I see them. If this is the case then I guess it will be sorted via a F/W update.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/21/2019 at 8:47 AM, Freeze said:

I've been maintaining a list of confirmed bugs / recalls etc. in a Finnish Ford forum for the new Focus Mk4.

It's a known bug in car software. Have the module software upgraded at your dealership.

Freeze, do you happen to have a link or something to the error list. I will show them this thread when I go on Thursday. Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/22/2019 at 9:00 PM, Quigzz said:

Did you get this issue sorted?

I'm having the same issue, I took it to Evan's halshaw a month ago. They claim the part is on back order but I'm guessing they dont actually know what it is.

I've had software updates which didn't fix it.

I've just received my car back from Evans Halshaw, they had it for 3 days to fit the part which was on back order. I'm sure it was a telematics sensor.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/14/2019 at 7:09 PM, Quigzz said:

I've just received my car back from Evans Halshaw, they had it for 3 days to fit the part which was on back order. I'm sure it was a telematics sensor.

Thanks for the update.

Fortunately, or may be luckily I haven’t had the problem with the 'Emergency Call System' error message showing for a while now.

I am taking my car in next week so my dealer can investigate my 'Keyless Entry' problem and the 'Auto Stop Start' not working but I am expecting them to say it’s down to the battery.

I may question them regarding the intermittent ‘Emergency Call System’ error message and if they are aware of a possible telematics sensor problem.👍

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.