fordff

Ford Focus 2.0 tdci problems!?

Recommended Posts

Hello everybody! First, sorry for my bad English, but will try to explain as much as I can... 

I own Focus, 2.0 tdci, 2005 with 256.000km done. 

He has last servise (oil and filters) at 252.000. Few months ago, I first noticed, the he loose a bit of power around 2000 rpm. This is noticable only if I pressure the gas very soft. If I press it full, problems are not here, he is going well. 

3 days ago, I put in him STP injectior cleaner, full tank and one bottle as instructions said. First 20km nothing.

Then he started with abnormal black smoke, more noticeable around 1800+ rpm and full gas. He sudenlly loose his all power (like he wouldn't have his turbo), he starts to tweak, and is no longer going after 150 km/h. 

I feel guilty... I tried to find some stufs about this problems, but nothing. What can I do? Car is really choking on roads and I need an safe car, because I drive a lot... 😞

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/16/2019 at 6:16 PM, fordff said:

Hello everybody! First, sorry for my bad English, but will try to explain as much as I can... 

I own Focus, 2.0 tdci, 2005 with 256.000km done. 

He has last servise (oil and filters) at 252.000. Few months ago, I first noticed, the he loose a bit of power around 2000 rpm. This is noticable only if I pressure the gas very soft. If I press it full, problems are not here, he is going well. 

3 days ago, I put in him STP injectior cleaner, full tank and one bottle as instructions said. First 20km nothing.

Then he started with abnormal black smoke, more noticeable around 1800+ rpm and full gas. He sudenlly loose his all power (like he wouldn't have his turbo), he starts to tweak, and is no longer going after 150 km/h. 

I feel guilty... I tried to find some stufs about this problems, but nothing. What can I do? Car is really choking on roads and I need an safe car, because I drive a lot... 😞

When you rev the engine does it making a hissing sound (possible boost leak, usually due to a split hose) and do you get any error messages such as the EML?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Today I got car back from service. 

Guilty was a hose between intercooler and intake manifold. Hose is fixed and car is going great now. 

But yes, hissing sound was there and also oil leak. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, fordff said:

Today I got car back from service. 

Guilty was a hose between intercooler and intake manifold. Hose is fixed and car is going great now. 

But yes, hissing sound was there and also oil leak. 

Excellent, a relatively cheap (not serious) fix. 👍

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.