stevesey

Focus Mk2 1.4 U0001?

Recommended Posts

Just been out to look at my daughters car - she phoned to say it was showing several dash lights and juddering. She'd tried killing the engine and re-starting but problem persisted. However when I got there (10mins later) we started it and all was good - plugged a code reading in and just got a single U0001 (CAN Bus) stored code. We drove home and she's borrowed SWMBO's car for work tomorrow.

Anyone one any experience of intermittent U0001s? Could it just be a one off? Car was used earlier in the day - with no issues (although she was away most of last week so it was stood for while then). Not really sure where to go from here (will try it again in a couple of hours and again in the morning of course).

Any suggestions?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Just started her up again - dash lit up like a Christmas tree and got ----- in the odometer. Re-started the same - drove 100 yards and all back to normal - another U0001 stored (MIL stayed on until I cleared it this time). Then all was OK.

N.B. While the error was present the fault code reader couldn't read anything from/find the ECU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm pretty sure that code is a communication error code on the can bus, basically it means the PCM and the IPK are not talking to each other at all or correctly, could be a dodgy instrument cluster ora wiring fault, I would check the C90 connector in the fuse box in the engine bay as that can cause problems, or try banging the top of the instrument cluster and see if the fault goes away as that is supposed to be a common problem with these cars.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Check that all connector blocks are corrosion free and seated properly on the footwell fuseboard.

Many random electrical errors in a mk2 are due to one getting accidentally kicked by a passenger.

Share this post


Link to post
Share on other sites

On Tuesday, November 11, 2014 at 5:02 PM, simcor said:

I'm pretty sure that code is a communication error code on the can bus, basically it means the PCM and the IPK are not talking to each other at all or correctly, could be a dodgy instrument cluster ora wiring fault, I would check the C90 connector in the fuse box in the engine bay as that can cause problems, or try banging the top of the instrument cluster and see if the fault goes away as that is supposed to be a common problem with these cars.

I'm having same sort of problems and my clocks keep going funny asin everything drops like the cars not started just the ignition turned on whilst I'm driving but if I bang the top of the clocks they come back to life if that makes sense.. any ideas what would be causing this?

Share this post


Link to post
Share on other sites

If banging the instrument cluster makes it all work again it sounds like a faulty cluster. It is pretty well documented on here.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have seen multiple instances of this down to cheap crap CANBUS modules that come with chinese stereo head units. Always worth checking out if there's one installed.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.