Jump to content
Do Not Sell My Personal Information


Fiesta 1.6 2010 Engine Trouble? Please Help!


misterkadou
 Share

Recommended Posts

Hello everybody

I have a 2nd hand Ford Fiesta 1.6, 2010 model (titanium) with 73,000 km on the clock, South Africa.

Everything was running smoothly up until a couple of months ago when we ran into some faulty engine trouble, and I was wondering if anybody could help me diagnose the problem before I budget to fix this car.

When the engine is idling on a cold start, the rev's seem to fluctuate very oddly, up and down. Coupled with this, is a very strong smell of petrol at which I assumed was because of the catalytic converter, however I am not sure. Around a month ago I noticed that if I rev the car while the engine is still cold, strange black spots seem to spew out of the exhaust, all which fixes up when the engine has warmed up. We're worried it may be the automatic choke feeding the engine too much petrol when it is warming up.

This, however, isn't my biggest concern. One day when driving around my town, I experienced a sudden big drop in power while a messaged appeared "Engine fault, service now." This is an intermittent problem, which is why I am unable to pick up on what it might be. After switching the car off for a while and back on again, the problem seems to disappear. This has happened to me about three times in the past months. The car literally runs perfectly up until the message appears, what could possibly cause an instant drop in power, that suddenly fixes after time?

The car is still 7000km's off of it's next service, which is why I am afraid to do anything drastic. Am I wrong in assuming it may be a faulty spark plug which resulted in a sudden drop in power? Or perhaps the computer box has a fault. Either way, I think this car just plainly needs a service even though it was only purchased earlier this year.

I really hope somebody can help. Thank you for your time!

Brad

Link to comment
Share on other sites


If it stinks of petrol it's over fuelling, could be something as simple as a temperature sensor failing and telling the engine it is cold hence the excess fuel.

The black spots are soot building up in the exhaust, have you tried taking it for a good high speed blast on the motorway?

Link to comment
Share on other sites

Has to be worth checking every breather hose. Any hose that connects to the induction or engine ventilation system, if holed through damage or decay, can affect the fuelling. Extra air getting in can cause auto enrichment, a bit like the engine being cold and needing "choke"....

Sent from my iPhone using Ford OC mobile app

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




×
×
  • Create New...

Forums


News


Membership