Sign in to follow this  
Chuddey

1.8 Tdci Ticking Noise

Recommended Posts

hi, I have a 2006 1.8TDCI done about 82k. When the engine reaches its normal temp

an annoying ticking noise appears, more noticably inside the car, recently had a cam belt

and pulley change. I have tried a flush, oil and filter change with no joy.

There is no other running problems, runs sweet.

Any body had a similar problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, when did this noise start?

i have a similar issue and a knock sensor reset helped abit, but i think its due a valve adjustment or something (im on 154k now) or the cam chain itself maknig the noise, i dont know. the car runs fine and even re-mapped so i dont really care.

do you have a sound clip of the noise?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, when did this noise start?

i have a similar issue and a knock sensor reset helped abit, but i think its due a valve adjustment or something (im on 154k now) or the cam chain itself maknig the noise, i dont know. the car runs fine and even re-mapped so i dont really care.

do you have a sound clip of the noise?

had it since i bought it, previous owner wasnt aware, yes right !, seems to increase with revs, i can do a sound clip the weekend.

Share this post


Link to post
Share on other sites

different to mine then, when i accelerate the noise dissapears, only appears on light throttle

yes post a sound clip and hopefully we can guide you to the problem, if there is any

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, any luck on this? I have a 53 focus 1.8 tdci which is making a loud ticking noise. It ticks in time with the engine ticking over. And also increases when I accelerate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah that would make sense with mine Jamie, because when it's cold it will start but cut out after a couple of seconds, it's like it's not getting fuel, I have also noticed a diesel smell in the car.

Share this post


Link to post
Share on other sites

they are plastic pipes that come off each injector and all join into one rail, which go back towards the fuel pump to be sent back through the system. they can become brittle and crack causing leaks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Also

If you can smell diesel, Get the injector seals checked,

This problem usually occurs on the 1.4tdci (fiesta/fusion)

Jamie

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have checked them and they seem ok, got no fumes in the car, but a mate of mine who is a former ford mechanic has said it's definitely coming from the crankshaft area, I have had a quick look at the crankshaft but nothing is immediately visible, will have a more thorough look tomorrow as I am pushed for time today.

Thanks for suggestions, because even if that's not the problem it's worth eliminating theses things. I also have a feeling that the starting problem and the ticking are separate things :-(

Share this post


Link to post
Share on other sites

We have a ford focus 1 8 bought in 2009 

Recently a loud ticking noise in the engine appeared whilst starting up and when running around villages 

When it runs at 70 mph it seems ok but is smoking alot when starts up and sounds terrible 

We've been told it could be the pistons in engine but they ain't sure 

We are on the verge of having to purchase a new car ..does anyone know any other thing it could be and if we should give up hope now and trade it in or continue to run it ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, Debbie press said:

We have a ford focus 1 8 bought in 2009 

Recently a loud ticking noise in the engine appeared whilst starting up and when running around villages 

When it runs at 70 mph it seems ok but is smoking alot when starts up and sounds terrible 

We've been told it could be the pistons in engine but they ain't sure 

We are on the verge of having to purchase a new car ..does anyone know any other thing it could be and if we should give up hope now and trade it in or continue to run it ??

Siemens supplied a very large batch of very crap injectors end of 2008 and into 2009 which were prone to early failure and causing very poor running.  It may not be the root cause but if it is it'll cost far too  much to replace all 4 injectors for it to be worth it on a 2009 plate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this