Jump to content
Do Not Sell My Personal Information


Idle problem


dfoord
 Share

Recommended Posts

Hello clever people

my focus has developed an annoying flutter or judder while idling ???

when car is warm and I stop at lights or to turn etc etc it judders slightly needle hardly moves and it doesn't feel like it's going to konk out or anything but it is annoying

sometimes the needle does move while it judders???

 

car drives fine otherwise

 

any ideas ? Before I let a garage loose on it

 

thanks for looking 

Link to comment
Share on other sites


Just to mention that it's been like it for a couple of months now

and today after a long drive back from Hastings I noticed that if I timed it right and pulled away just as it juddered it struggle to accelerate for a second ?

Link to comment
Share on other sites


garage said they can't fit me in just yet grrrr

but said its got a misfire and shouldn't be too bad ??

i drove it today and it kept stalling when revs got too low

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, dfoord said:

said its got a misfire and shouldn't be too bad ??

A misfire is most likely to be ignition: Plugs, HT leads, Coil pack.

Another common cause of uneven idle is the throttle body. Also a range of fuel problems could cause it.

It will need some careful & experienced diagnosis to determine the cause. They should first look for diagnostic codes (DTCs), then if none are found, start with plugs & leads. Sometimes if no DTCs are present, it is best to wait (if the symptoms are not severe) until DTCs appear, rather than changing expensive bits on a semi-random basis.

Link to comment
Share on other sites

Thanks for all your help people it's sorted

the garage could not fit me in and gave the game away by saying it shouldn't be a problem as I never had plugs changed on last service

so (ting light bulb) went to Halfords got a set of Bosch plugs and I changed them it's now running sweeeeeeet 

 

one of of the old plugs just fell apart when I took it out 

 

so thanks again people I'm well chuffed

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On ‎22‎/‎08‎/‎2016 at 7:26 PM, dfoord said:

It's a 2.0 automatic 2008 titanium duratec petrol

had a service and mot 2 weeks ago

no codes or light on dash

 

it was obviously just an oil service then, did you get charged for a full one?

Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, ippy said:

it was obviously just an oil service then, did you get charged for a full one?

hello ippy

they call it a silver service which includes a lot of checks oil and filter change and they only do plugs with the gold one 

so i was lucky the guy mentioned it misfiring cos i had no idea as it drove quite well 

i know they charge about £75 for labour and then the cost of plugs are £30 PHEW

so im glad i did it myself 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




×
×
  • Create New...

Forums


News


Membership