Sandra15a

Budding Enthusiast
  • Content Count

    14
  • Joined

  • Last visited

About Sandra15a

  • Rank
    Member

Profile Information

  • First Name
    Sandra
  • Ford Model
    Focus SE ´17/18
  • Ford Year
    2017
  • UK/Ireland Location
    Other/NonUK

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Hi! What do you mean with "black wire", connect the "return" to the ground as well? The camera has signal, return, power and ground (already connected to the ground - obviously).
  2. Sorry to bother you with all these questions, I think I must be failing just for a tiny detail I'm not seeing clearly. I won't buy this cable, I've already connected my camera to the APIM 14 and 15, and checked the right position for signal and return. Also have already powered the camera and verify it's working perfectly with another multimedia unit. Have you had to change VIN number at any moment for the APIM? What would be the block address to do it?
  3. GPS is Ok, I can see some information about location, satellites and even the clock is working, set to GPS time. The error message I still see, I think has to do with the fact I didn't connect the map card yet, is that right? And again, may I have a map card through an adapter SD Card directly inserted at the USB I'm using with android auto?
  4. ... and the GPSM? Did you splice it or disconnect the original and let only the new antenna to the APIM? So, do you have both GPSM and the new GPS antenna connected the same time? Also, It's mandatory to have an USB HUB or could I just plug an SD Card adapter directly to the USB? This USB is where I'm connecting my cell phone and it's working perfectly.
  5. Sorry to bother you, I'm still struggling with the reverse camera. My question now is: do I need a camera module or may I just plug the camera directly to the APIM?
  6. Originally the car have no front or rear camera neither parking sensors so, these options "with front," "rear" and "parking sensors" were all disabled. After the upgrade to sync 3, I plugged an aftermarket camera and now am trying to activate it. Actually, I'm using an original ford camera, but as I have no camera module, I identified each pin on he original connector and just plugged power, ground, signal and return wires. This way it works perfectly as a normal aftermarket camera, already tested with two other multimedia head units. It's really a matter of programming, for sure. About the GPS, I did this test: original GPSM disconnected, it disappear from Forscan list, reconnect it and then he is there again even after spliced it out. But the APIM just simply ignore it's presence. And yes ! I did connected an extra antenna to the APIM
  7. Hi Luke Hello Luke, I've read something about an AS BUILT file for focus you posted here, do you still have it? can I get a copy? My focus SE 2017 came originally with an 4.2 screen, I've installed a SYNC 3 unit, and except for camera and GPS, everything else is working perfectly. Already checked all the connections and the only hope for me is a AS BUILT file compatible.
  8. I can't even see this "blue screen as if camera wasn’t there", the unit simply does nothing, no change at all, not even a flickering on the screen. Electrically, everything seems perfect, it is certainly a programming issue. I've already did some changes using forscan, but until now, nothing.
  9. Luke's APIM AsBuilt???? do you still have a copy of this file?
  10. I've followed exactly your instructions, the camera have been tested on another monitor and it works perfectly, the problem certainly has to do with APIM programming. Same for the GPS, I've made the connections soldering a y-splice, pin 2 to pin 16 and pin 3 to pin 17 but APIM still shows DTC, no gps antenna. I'm wondering, where could I get a VIN number for an APIM compatible AS BUILT file to replace mine and see what happens.
  11. I'm adapting my Focus SE 2017 from 4.2" to 8" screen Sync 3, until now everything is working except reverse camera and GPS navigation. First, I can't activate an aftermarket reverse camera on sync 3, pins 14 and 15 are connected to signal and return respectively - already did some changes at APIM AS BUILT - nothing happens. Second, I should connect GPSM pins 2 and 3 to APIM pins 16 and 17 respectivelly, to get Navigation ON, can't find the module!
  12. I'm adapting my Focus SE 2017 from 4.2" to 8" screen Sync 3, until now everything is working except reverse camera and GPS navigation. First, I can't activate an aftermarket reverse camera on sync 3, pins 14 and 15 are connected to signal and return respectively - already did some changes at APIM AS BUILT - nothing happens. Second, I should connect GPSM pins 2 and 3 to APIM pins 16 and 17 respectivelly, to get Navigation ON, can't find the module!
  13. I have exactly the same problem, and yet, removed the glove box but never found GPSM to connect pins 2, 3 to 16,17. Any idea?