Jump to content
Do Not Sell My Personal Information


Fiesta 2006 - Loss Of Power


Recommended Posts

Hi folks,

I have been into the garage a few times last week trying to get this issue solved and still no luck so wanted to see if anyone on here had an opinion?

The problem:

Last Sunday, weather was pretty bad and went through a couple of large pools of standing water, with no real problem. Then a couple of days later the car has started losing power at inclines, have to drop down to 3rd in some cases to get up. On flats its not to bad, can still get to 60 just a bit slower than usual. There has been no problems starting the motor and this same problem happened about 6-7 months ago and a new fuel filter sorted it.

What's been tried so far:

  • New fuel filter
  • New spark plugs
  • New Air filter
  • Put in Esso fuel (instead of tesco) and Redex

Going to try today or tomorrow:

Full Disclosure:

I bought the car just over 11 months ago at 63000 miles and I was commuting heavily but recently moved closer to work and now sitting at 84000. Apart from the loss of power and new filter no other issues. The MOT in September was no problem either.

This is my first car (passed last February) so not got any clue on what should be done, any advice appreciated.

Link to comment
Share on other sites

1.25? If that's not what you mean I can go check it at lunch.

That is what i mean - maybe the H.T. leads are breaking down & / or the coil pack is failing ?

As you state the same problem happened before, do you think driving through the standing water was just a coincidence ? How deep was the standing water ?

Link to comment
Share on other sites

That is what i mean - maybe the H.T. leads are breaking down & / or the coil pack is failing ?

As you state the same problem happened before, do you think driving through the standing water was just a coincidence ? How deep was the standing water ?

Sorry the last time it happened, there was no incident that I noticed, rather it just seemed to start happening.

It was "fairly" deep there was a fair splash but I had slowed down some cause it was on a bend but still unexpected.

Link to comment
Share on other sites


There could be water ingress from that event which won't be helping but as you state the issue appears when the engine is under extra load I'd try new H.T. leads first as the cheapest option & see if there's any difference

Link to comment
Share on other sites

Does the car feel like it's hesitating or holding back when you try to increase the revs, especially at lower revs?

Could be possible HT or coil issue as above but without seeing it, it's a wild guess.

An oil change won't have any affect on how the car is running I'm afraid.

Link to comment
Share on other sites

Does the car feel like it's hesitating or holding back when you try to increase the revs, especially at lower revs?

Could be possible HT or coil issue as above but without seeing it, it's a wild guess.

An oil change won't have any affect on how the car is running I'm afraid.

A little bit, I would say its slower speeding up than I remember it being even on flats or downhill.

Link to comment
Share on other sites


Well the guy at the garage isn't convinced that it will be the coils as he recons there would be more vibrations or jumping in the car, there was mild vibrations and a thudding sound when going up hill.

So he just went with the oil change and flush and it has improved it quite a bit actually, there is still a loss of power when going up a particularly steep hill but it's not as bad as it was and on straights on small inclines there's almost no problem.

Thinking of leaving it a couple of days, putting in some more decent fuel and tank cleaner and see how it goes.

Link to comment
Share on other sites

Sounds like the HT leads or coil pack to me. I had a similar issue which when I put my foot flat to the ground going up a hill in low gear it would just struggle. Although in regards to the sound have you checked that you brakes haven't seized as this could slow you down a good bit.

Link to comment
Share on other sites

Sounds like the HT leads or coil pack to me. I had a similar issue which when I put my foot flat to the ground going up a hill in low gear it would just struggle. Although in regards to the sound have you checked that you brakes haven't seized as this could slow you down a good bit.

Yea if it's not improved fully in a day or two I'm just going to go with getting the new coil pack and I'll get him to have a look at the breaks too thanks.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Forums


News


Membership