Jump to content
Do Not Sell My Personal Information


Stop Start on Fiesta 1.0 Ecoboost 2012


sailor-caz
 Share

Recommended Posts

Hello

I bought a 2nd hand Fiesta Ecoboost 1.0 2012 about 6 months ago and the stop/start was working as it should do. Over the past week or so it seems to have suddenly stopped working; there's no warning light on, the a/c isn't on and I can't work out why it would suddenly stop working. One thing is that I only do short trips (6 mile round trip) every day but that has not been a problem before. I'm not bothered about it really but I'm not sure whether it matters if it isn't working (eg is it doing any damage?). Any advice would be very helpful. Thanks

Link to comment
Share on other sites


Lots of factors come into it, battery condition, engine temp, outside temp, the most common one is low battery, if you are still on the original battery it's probably on its way out as its about 6 years old according to you profile. The short journeys wont be helping with the battery life Now either 

Link to comment
Share on other sites

Hi pragmatix Thanks for your reply. I thought that might be it. Unfortunately I didn't know when I bought the car that the battery was going to cost a lot more money to replace. My garage have quoted me £66 to run diagnostic tests (this includes 1 hrs labour). If I'm not bothered about the SS not working do you think it's ok to keep driving as it is? Cheers

Link to comment
Share on other sites

Hi, mine is the same, i only do short runs 6 to8 miles stop/start not working, but if go on a 30ish mile run 

Stop/xtart working again untill back to short runs !!!  Suspect battery is past its best (4 years old) ,first

sign of any starting problems this winter will change it , expensive £100 + .

Link to comment
Share on other sites

When I bought mine the stop start didn't work.   I bought it from a Ford dealer so I took it back.   They fitted a new battery but that didn't cure the problem.   The then changed the battery monitoring module and that cured it.   All week I do a lot of very short journeys.   On a Thursday I sometimes do 45 miles and sometimes over 100 miles.   On Friday the stop start works perfectly.   By the following Wednesday it's stopped again.   Obviously down to battery charge. 

Link to comment
Share on other sites

Thanks for the advice guys! My opinion is S/S is rubbish in that case 🤣. I've seen that the batteries for the Fiesta are about £200?!! I'm just going to keep on driving until I notice any electrical problems.

Link to comment
Share on other sites

i swapped my 60ah efb battery which died at 15 months for an AGM 75ah battery.  I do a lot of very short trips and it's very rare for the stop-start to not kick in cost around £100 mark off eBay. i also run a dash cam with parking mode off the battery so it gets a hammering. 

Link to comment
Share on other sites

Evening

stop/start works on my car even on a 2 mile commute to work. sometimes it doesn't work but as said above it could be down to engine temp, outside temp, heater blowing hot or cold at full blast.

i can be sat in traffic with the stop/start activated thinking to myself 'i'm not damaging the planet because my engine is off and think how much money i'm saving.'

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




×
×
  • Create New...

Forums


News


Membership