Jump to content
Do Not Sell My Personal Information


Faulty Instrument Cluster On 2009 1.6 Zetec


mattchrome
 Share

Recommended Posts

My instrument cluster has developed a strange intermittant fault. The orange lcd display fades to a ghost, the gauge illumination goes totally off. and the indicators become silent. All of these things work one minute and stop another. It might happen twice in a minute or perhaps only once in an hour. there are no clues as to what causes this as no amount of bumps will cause this to happen, and no amount of switching lights etc also does not cause it. heat in the cabin also does not seem to affect it either. Has anyone had a similar problem? I thought of removing cluster and cleaning circuit board and multiplug and cleaning with switch cleaner, but am wary of causing more damage. Anyone? or in the absence of replies, suggest a reputable auto electrician?

Link to comment
Share on other sites


Hi, in answer to nazsky786, no, only the things I mentioned, everything else is fine including the lighting outside the car. Oh,1 other thing, the sound ot the seat belt warning bong sometimes becomes silent.

And to mrmetallica No,I haven`t removed the cluster yet to check multiplug, do you think I should?

And thanks to Stoney871 for the info!

Link to comment
Share on other sites

Hi, in answer to nazsky786, no, only the things I mentioned, everything else is fine including the lighting outside the car. Oh,1 other thing, the sound ot the seat belt warning bong sometimes becomes silent.

And to mrmetallica No,I haven`t removed the cluster yet to check multiplug, do you think I should?

And thanks to Stoney871 for the info!

it wouldnt hurt.you never know
Link to comment
Share on other sites

People have tried resoldering the connected point on the cluster main board, this has the highest success rate. Some used wd-40 on the board. And some used pcb cleaner. Or give it to a professional to check. Around £40 repair cost. If all else fails you can get one from another car and program it to your car. Cost is around £250-300 as the tools to program are expensive Ford don't normally do it.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




×
×
  • Create New...

Forums


News


Membership