Sign in to follow this  
Ronann

Mazda 3 1.6 diesel(AKA Ford Focus) Wheel hop Issue

Recommended Posts

Hi,

I have a 2012 Mazda 3 hatchback with the 1.6TDCI so basically a focus with a Mazda badge. Basically when I start driving it from cold start it produces really bad wheel hop. I could be on a dry flat grippy road and it does it, the worst part is it takes no effort. Even when I slowly let up the clutch with no accelerator pedal the wheels hop like crazy.
 

Once the car is fully warmed up it stops doing it though, I read the engine mounts can cause it but the fact that it goes away means it can’t be the mounts. I’ve just replaced all 4 shocks as they were worn with standard KYBs and it seems to amplify the issue.

could it be a drivetrain issue or something to do with the traction control?

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The 1.4TDCi and the 1.6TDCi are Citröen Peugeot engines put in fords aswell as Mazda as featured 😅

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Lenny said:

The 1.4TDCi and the 1.6TDCi are Citröen Peugeot engines put in fords aswell as Mazda 😅

The chassis in the Mazda is ford though.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, Ronann said:

The chassis in the Mazda is ford though.

Designed by Bertie Bassett 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this