Sign in to follow this  
Louisecowus

1.0 Ford Fiesta Zetec Ecoboost Timing belt

Recommended Posts

Mileage 11700

Sudden loss of power going about 15mph around a corner. Camshaft position sensors both faulted. Suggested timing belt has gone. How likely is the extent of the damage done? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assuming the belt has failed in some way, worst case scenario I can think of is the pistons have hit the valves damaging the valves, possibly the cylinder head and pistons. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Would you suggest a second hand engine replacement or fairly fixable? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

First I'd take the rocker cover off and actually confirm there's no longer a belt wrapped around the camshaft pulleys.

If so then you'll have to strip the head down to see any damage. Sometimes you get lucky and it's just a few bent valves you have to replace at the cost of a few quid each. It's obviously a labour intensive job (costly) if not doing it yourself, but certainly a whole ton cheaper than a new engine. It's impossible to say whether you've done damage to the pistons and require a new engine without someone taking the head off at least.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can you inform us about your timing belt? It is gone with so few miles?  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this