Steve1031

Cuts out when key moved

Recommended Posts

Hi all , this is my daughter's car 1.2 mk6.5  and it had immobilizer issues before where it would do nothing then start ok , now it starts ok most of the time but if you waggle the key when the engine is running it sometimes cuts out and the immobilizer light flashes , is this a worn key , worn barrel or something else , I did swap the transponder reader about 9 months ago when it had problems before , any help great fully received as my daughter is moaning like I have cut her arms and legs off . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Does it do the same with the spare key. Immobilizer worked from key signal, Nothing to do with lock/barrel.

Has the key been mistreated chucked on the side at night when returning home from going out/stood on etc.?

Share this post


Link to post
Share on other sites

If the barrel is very worn I suppose the chip could move far enough away from the pick-up ring to lose sync.  If you've got two keys, hold the spare one against the pick-up ring while waggling the one in the barrel and see if it still cuts out.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, CraigJ123 said:

Why waggle when engine running?

I did wonder that lol, presumably the key is getting waggled by centripetal force as they're going round corners and the weight of a keyring pulls it side to side.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.